7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

07.04.2021 / 14:44 BiH - MC u Srebrenici i Kigaliju

Dan sjećanja na genocid nad Tutsima u Ruandi

Dan sjećanja na genocid nad Tutsima u Ruandi
Istraživači i članovi/ce tima Memorijalnog centra Srebrenica dali su danas svoj doprinos obilježavanju 7. aprila - Međunarodnog dana sjećanja na genocid nad Tutsima u Ruandi.

Fotografijom na kojoj osam članova tima nosi slova riječi "ubumuntu" poslali su poruku solidarnosti, pridruživši se obilježavanju ovog važnog datuma za Ruandu, ali i za cijeli svijet.

- Pojam 'ubumuntu' koji se izgovara bez slova 't' nema svoj tačan prevod na engleski, a znači dobrota, ljubav, čovječanstvo ili dobro srce. Stanovnici Ruande ga koriste u dnevnom govoru, a u kontekstu genocida i sjećanja na genocid ova riječ se koristi u procesu obnove 'dobrote srca' u Ruandi - pojasnila je portparolka Memorijalnog centra Srebrenica Almasa Salihović.

Također, po okončanju 100 dana žalosti, kako je dodala, u Ruandi se održava kulturni događaj pod ovim nazivom koji uključuje muzičke, kulturne događaje, čitanje poezije i ples. Na neki način, prema njenim riječima, iskustvo Tutsa u Ruandi nas uči potrebi obraćanja novim generacijama, slavljenja života i prepoznavanja dobrote ljudi koji se bore za istinu, dijalog i suočavanje s prošlošću bez obzira na to kako se zovu i odakle dolaze.

U okviru projekta "Istina, dijalog, budućnost" koji je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, Memorijalni centar Srebrenica je proširio mrežu partnera u Ruandi, a posebno se ta saradnja pokazala značajnom kroz humanitarnu akciju za stanovnike opkoljenog Banguija (Centralnoafrička Republika) s Aegis Trustom te kroz partnerstvo s Memorijalnim centrom Kigali, saopćeno je iz Press službe Memorijalnog centra Srebrenica.

 - Stojimo uz vas u vašem radu da izgradite 'ubumuntu' u Ruandi, te naše molitve i srca su uz vas, sada kada počinjete dugi period od 100 dana žalosti i sjećanja na žrtve genocida u Ruandi. Bošnjaci i Tutsi, kao narodi koji su preživjeli genocid, tako su daleko, a tako blizu - spaja ih iskustvo, borba protiv zaborava, ali i spremnost da uvijek ističu važnost dijaloga, izgradnje mira i djelovanja da se nikada nikome ne ponovi Bosna i Ruanda - poručuju članovi i članice tima Memorijalnog centra Srebrenica.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo