8°C
Mostar 12°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

07.04.2021 / 13:59 Politika - Dom naroda

Nakon prelaska u opoziciju: Sutra odluka o smjeni ministra Lučića

Nakon prelaska u opoziciju: Sutra odluka o smjeni ministra Lučića
Miloš Lučić / Vijesti.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH sutra bi trebalo da se izjasni o odluci predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića.

Tegeltija je odluku donio jer je DNS, na čiji je prijedlog Lučić imenovan za ministra, napustio vladajuću koaliciju i prešao u opoziciju.

Prošle sedmice Tegeltijinu odluku potvrdio je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a da bi Lučić bio smijenjen, potrebno je da to učini i Dom naroda.

Dom naroda trebalo bi da se izjasni o davanju saglasnosti za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma i ugovora, među kojima su i sporazum o makrofinansijskoj pomoći EU za BiH, te sporazum između BiH i Pakistana o readmisiji.

Predviđeno je da delegati razmotre u drugom čitanju i Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH kako bi se nadležnim organima omogućili što adekvatniji uslovi za rad, te odgovorno i racionalno pristupilo prevazilaženju situacije za vrijeme navedenih okolnosti.

Pred Domom naroda u prvom čitanju će se naći Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, koji je utvrdili Vijeće ministara BiH, a kojim se omogućava bolja zaštita svjedoka.

Na dnevnom redu sjednice Doma naroda je i zahtjev delegata Denisa Bećirovića i Zlatka Miletića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Predloženim izmjenama i dopunama utvrđuje se pravna i krivična odgovornost lica koja negiraju ili ne prihvataju presude međunarodnih i domaćih sudova nadležnih za krivična djela ratnog zločina ili zločina protiv čovječnosti.

Na dnevnom redu su i izvještaji komisije Kolegijuma Doma naroda o postizanju saglasnosti o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama po hitnom postupku, te Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima po hitnom postupku.

Predviđeno je i razmatranje izvještaja stalnih komisija Doma naroda o radu u prošloj godini, kao i izvještaja više drugih tijela Parlamenta BiH.


(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo