10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

07.04.2021 / 13:53 BiH - Advokat Solaka

Kolić o predmetu 'Respiratori': Optužbe Tužilaštva odavno pale

Kolić o predmetu 'Respiratori': Optužbe Tužilaštva odavno pale
Foto: Fena / Vijesti.ba

Tužilac Džermin Pašić nije imao šta da traži u Kliničkom centru, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije nadležno za taj predmet, rekao je danas advokat Kadrija Kolić, komentirajući prisustvo tužioca Džermina Pašića na uviđaju jučer u Kliničkom centru u Sarajevu.

U izjavi medijima nakon današnjeg ročišta na Sudu BiH u predmetu "Respiratori", Kolić je podsjetio da je tim advokata reagirao jučer dopisom zbog Pašićevog prisustva navedenom uviđaju. Također ističe da su advokati bili veoma jasni u stavu da Tužilaštvo BiH nije nadležno za postupanje u stvarima „u kojima je jučer postupalo“ jer je to isključivo nadležnost kantonalnog tužilaštva.

- To je abeceda, veoma jednostavna stvar; treba pročitati zakon pa vidjeti da Pašić nije imao šta da traži u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu - Kolićeve su riječi.

Upitan može li Pašićevo prisustvo kompromitovati na bilo koji način „drugu istragu“, on odgovara: "Mislim da može. Ne znam šta je radio; dok se ne vide rezultati tih radnji, ne može se davati bilo kakav sud".

Na novinarsko pitanje da li su se tokom današnjeg sudskog ročišta u predmetu Respiratori možda 'pojavile prve pukotine' u ovom slučaju koji vodi Tužilaštvo BiH, Kolić odgovara da je taj predmet 'odavno pukao', po mišljenju odbrane.

Prema Kolićevoj izjavi, njegov stav kao advokata i branioca Fahrudina Solaka, jednog od optuženih, jeste da ne treba komentirati činjenice koje se dešavaju u sudnici niti odluke dok traje glavni pretres.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo