16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

06.04.2021 / 23:23 Svijet - Kritike zvaničnika

Turska zbog Ujgura pozvala ambasadora Kine na razgovor

Turska zbog Ujgura pozvala ambasadora Kine na razgovor
Protest Ujgura ispred ambasade Kine u Ankari 25. marta 2021. godine

Turska je danas pozvala ambasadora Kine u Ankari "na razgovor" pošto je njegova ambasada na Twitteru kitikovala dvoje turskih zvaničnika zbog kritike kineskog progona Ujgura.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova nije iznijelo pojedinosti o tome.

Kineska ambasada je na Twitteru kritikovala Meral Aksener, liderku opozicione stranke Prava stranka (desnica) i gradonačelnika Ankare Mansura Javaša jer su odnos Kine prema Ujgruima nazvali “masakrom”.

“Kina se odlučno protivi i najoštrije osuđuje svako dovođenje u pitanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ma ko to radio. Kina zadržava pravo da pruži adekvatan odgovor”, napisala je Ambasada u svom tvitu.

“Nećemo zaboraviti svoju braću u zatočeništvu i nećemo šutiti pred progonom koji trpe. Istočni Turkistan (kako Ujguri nazivaju kineski region Sinđijang) sigurno će jednog dana biti slobodan”, napisala je Aksener na Twitteru.

“Ujgurska autonomna oblast Sinđijang je neodvojiva od teritorije Kine”, uzvratila je Ambasada u tvitu.

Ujguri su manjina u oblasti regije Sinđijang na sjeverozapadu Kine, muslimani su i govore turski dijalekt.

Nekoliko nevladinih organizacija i država optužuje Kinu za progon Ujgura, posebno jer su u logorima za interniranje, po svjedočenju preživjelih, izloženi zlostavljanju.

Peking odbacuje te tvrdnje i predstavlja te logore kao “centre za stručno osposobljavanje”.

Procjenjuje se da je blizu 50.000 Ujgura našlo utočište u Turskoj koja je dugo bila jedan od njihovih glavnih branilaca od Kine.

Po nekim posmatračima, želeći da sačuva ekonomske odnose s Pekingom i zavisna od kineske vakcine protiv novog korona virusa, Ankara odnedavno ne govori o tome.



(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo