8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

06.04.2021 / 17:45 BiH - Koronavirus

Komisija izradila Program mjera za podršku privredi u KS

Komisija izradila Program mjera za podršku privredi u KS
Foto: Fena / Vijesti.ba
Programa mjera podrške privredi u Kantonu Sarajevu koji je danas završen i upućen Ministarstvu privrede i Vladi KS, sadrži mjere direktne podrške subvencioniranja dijela minimalne plaće za privredne subjekte, čiji je rad otežan zbog mjera protiv koronavirusa koje su na snazi.

Uz isplatu dijela minimalne plaće uposlenim, predviđena je i uplata doprinosa za isti period, a istovremeno, planirana je podrška i za druge privredne subjekte i to one kojima nije zabranjen rad, ali bilježe, zbog aktuelnih epidemioloških mjera, pad prometa više od 30 posto.

Za te dvije mjere predviđena su sredstva od 21 milion KM.

Predsjednik Komisije za pripremu tog programa Muamer Halilbašić, direktor Ekonomskog instituta Sarajevo je kazao da je cijeli program osjetno viši.

- Mi osim ovih sredstava imamo u toku i realizaciju dvije mjere koje bi trebale umanjiti parafiskalne namete za privredne subjekte. Jedna mjera je trajne prirode, ona koja se odnosi na korisnu funkciju šuma, a koja je smanjena za 50 posto. Članarina Turističkoj zajednici KS za ovu godinu, također je smanjena za 50 posto - objasnio je Halilbašić.

Uz ove mjere, predviđena je podrška subjektima male privrede kroz kreditnu liniju do 100 miliona KM uz povoljne kreditne uslove, bez troškove obrade, uz najavljenu kamatnu stopu od nula posto.

Za tu namjenu biće raspisan javni poziv prema nekoliko banaka uz mogućnost da se tim novcem mogu finansirati, osim stalnih, i obrtna sredstva preduzeća. Program predviđa i finansiranje grantova prema subjektima male privrede, u ukupnom iznosu od 3,5 miliona KM.

U mjerama podrške nalazi se i 15 miliona KM koja se osobama koji su u ovom periodu ostali bez posla i subjektima koji imaju potrebu za upošljavanjem novih radnika plasiraju preko Službe za zapošljavanje KS.

Pri izradi Programa uvaženi i prijedlozi koji su stigli iz Udruženja poslodavaca KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo