8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

03.04.2021 / 19:40 Svijet - "USS Dwight D. Eisenhower"

Sueckim kanalom prošao i američki nosač aviona

Sueckim kanalom prošao i američki nosač aviona
Foto: Vijesti.ba
Posljednji brodovi koji su čekali isplovljavanje kroz Suecki kanal, jer je ogromni kontejnerski brod zapriječio prolaz, prošli su danas kroz kanal, objavila je Uprava Sueckog kanala.

Sueckim kanalom je prošao i američki nosač aviona "USS Dwight D. Eisenhower", javlja Al Jazeera Balkans.

Američki zvaničnici tvrde da je grupa tog nosača aviona 31. marta počela s operacijama podrške borbi protiv snaga oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Osama Rabie, čelnik Uprave kanala (SCA), najavio je prethodno da se očekuje da će 85 brodova proći kroz Suez, s obje strane, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Među njima je i 61 brod, od ukupno 422 koji su čekali ispred Sueckog kanala kada je oslobođen nasukani kontejnerski brod "Ever Given", rekao je Rabie.

Nasukavanje 400 metara dugog "Ever Givena" u vitalnoj trgovinskoj arteriji 23. marta poremetilo je međunarodne lance opskrbe, a posebnim timovima za spašavanje trebala je gotovo sedmica kako bi oslobodili brod.

SCA je u srijedu počeo istragu o uzrocima nasukavanja "Ever Givena" i šestodnevne blokade Sueskog kanala, poručio je Rabie za televiziju MBC Masr kasno u petak.

- Istraga dobro napreduje i trajat će još dva dana, nakon čega ćemo objaviti rezultate - dodao je čelnik Uprave Sueskog kanala.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo