9°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

02.04.2021 / 20:00 Politika - Poziv na reforme

Oprečne reakcije u BiH na pismo šefa diplomatije SAD-a Blinkena

Oprečne reakcije u BiH na pismo šefa diplomatije SAD-a Blinkena
Antony Blinken / Vijesti.ba
Blinkenovo pismo potvrđuje da su SAD najbliži prijatelj i zagovornik uspješne BiH. Njegove izjave snažan su motiv da ključna politička pitanja privedemo kraju.

Ovaj bi podsticaj mogao biti ključni korak naprijed.

Ovo su samo neke od reakcija bh. zvaničnika na pismo američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena upućeno članovima Predsjedništva BiH u kojem je, između ostalog, naveo da će biti potrebne ograničene ustavne promjene da bi se izvršila dosljedna reforma izbornog sistema u BiH.

Na pismo su, između ostalih, reagovali predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović, lider HDZ-a BiH Dragan Čović i šefica bh. diplomatije Bisera Turković. Njihove reakcije pročitajte u nastavku.

Džaferović: SAD su najbliži prijatelj BiH

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović smatra da Blinkenovo pismo potvrđuje da su SAD najbliži prijatelj i najveći zagovornik uspješne BiH.

- Očekujem njihov snažniji angažman i podršku na otklanjanju prepreka s kojim se suočavamo i koje su dovele do zastoja na evropskom putu - rekao je Džaferović.

Izuzetno važnom smatra Blinkenovu poruku da Dejtonski mirovni sporazum nije urezan u kamen, te da su nužne promjene Ustava kako bi se ispunili zahtjevi međunarodnih i domaćih sudova za uklanjanjem diskriminacije i osiguranjem ravnopravnosti.

- Sigurno je da lidersku ulogu u pokretanju i provođenju reformi moraju imati domaće institucije i političke snage, uz podršku naših ključnih partnera u Washingtonu i Briselu - ističe Džaferović.

Naglašava da je pismo Blinkena, upućeno Predsjedništvu BiH, kao vrhovnoj instituciji izvršne vlasti u BiH, jasna poruka svima koji su pokušavali zaobilaziti tu instituciju i nametnuti koncepte u kojima se na BiH gleda kao na prosti zbir tri naroda.

Džaferović je na kraju podsjetio da je Predsjedništvo BiH odigralo ključnu ulogu na deblokadi NATO puta i pokretanju evropskog puta odlukama u vezi s realizacijom 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Dodik: Blinken jasno naveo da nema "Dejtona dva"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik smatra da je Blinken jasno u pismu članovima Predsjedništva naveo da "nema priče o 'Dejtonu dva', što su govorili bošnjački političari, odnosno očekivali da će neko u BiH nešto nametnuti".

- Rečeno je da SAD ili Zapad ništa neće mijenjati, nego da to treba da urade lideri u BiH, što je logično - izjavio je Dodik.

Ocjenjuje da je "bošnjačka strana dobila po nosu jer iluzorno očekuje da će za njih neko nešto uraditi u BiH".

- Pozivam ih da razgovaramo i postignemo održiv dogovor koji će biti u interesu svih, a ne da se odgađanjem rješavanja problema situacija pokušava predstaviti što gorom - rekao je Dodik.

Naglasio je kako nema šanse da se u BiH bilo šta promijeni na štetu RS-a i da ne postoji mogućnost da budu prenesene nadležnosti na nivo BiH.

- Tema je kako vratiti otete nadležnosti RS-u. Problem u FBiH se pokušava riješiti preko RS, što je nedopustivo - rekao je Dodik.

Podsjeća da RS ima stav o rješavanju pitanja "Sejdić-Finci", a to je da treba da se dogovore u FBiH.

- Oni su nesposobni da to riješe. Kada dogovore kako birati bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva, vidjećemo šta treba da se mijenja u Izbornom zakonu BiH - poručuje Dodik.

Čović: Puna podrška stavovima Blinkena

SAD su, uz EU, naš najvažniji geopolitički i geostrateški partner. To su naši prijatelji koji su nebrojeno puta do sada pružili ruku našoj zemlji, izjavio je lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Pozdravio je pismo Blinkena koje se, kako je naveo, savršeno nadovezuje na sve ono što osobno, kao i legitimni predstavnici hrvatskog naroda, ističu već duže vrijeme.

- Njegove izjave uzimamo kao snažan motiv da ključna politička pitanja konačno privedemo kraju. Jasno je istaknuto kako nitko to neće učiniti za nas, nego da je to naša odgovornost u kojoj oni samo mogu pomoći - potcrtava Čović.

Predsjednik HDZ-a napominje da implementacijom ključnih odredbi u predmetima "Ljubić" i "Sejdić i Finci" započinjemo novu eru europske Bosne i Hercegovine.

- Ukoliko je potrebno odraditi i minimalne ustavne korekture, mi ćemo to i uraditi. Konstitutivni narodi i njihovo legitimno predstavljanje je ustavna, društvena i politička srž Bosne i Hercegovine. To ističu odluke i Ustavnog suda BiH, kao i Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu - konstatuje Čović.

Prema njegovim riječima, prilagodbom neustavnih odredbi Izbornog zakona BiH jačamo natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, uz omogućavanje svima da se kandidiraju i da mogu biti birani.

- To su načela demokracije koja ističu i državni tajnik Blinken i institucije EU. Strateško savezništvo sa SAD i EU je potvrđeno Sporazumom u Mostaru u lipnju prošle godine koji smo skupa parafirali i obvezali se provesti i implementirati do kraja - ističe Čović.

Dalje navodi da je "legitimna volja da vas netko predstavlja, bez diskriminacije bilo koga, temeljno ljudsko i demokratsko pravo".

- To jasno prepoznaje gospodin Blinken kojemu se ovim putem zahvaljujem što je i na ovakav način uputio jedan snažan motiv za postizanje konačnog i održivog rješenja, kao i privrženosti europskoj perspektivi naše domovine Bosne i Hercegovine - naveo je Čović.

Turković: Pismo Blinkena ključni korak naprijed

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u objavi na svom Twitter profilu ocjenjuje da je Blinken u svom pismu iznio vrlo važne poruke Predsjedništvu BiH.

- Sjedinjene Američke Države podržavaju reforme u BiH i ostaju naš najdragocjeniji međunarodni partner i saveznik. Vjerujemo da bi ovaj podsticaj mogao biti ključni korak naprijed u interesu svih bh. građana - poručila je ministrica Turković.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo