9°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

01.04.2021 / 20:00 BiH - Savez RVI FBiH

Delić: Puna podrška Novaliću, još više kad ga nepravedno napadaju

Delić: Puna podrška Novaliću, još više kad ga nepravedno napadaju
Foto: Vijesti.ba
U kakvim uslovima i okruženju funkcioniše, i naročito imajući u vidu ovo teško vrijeme pandemije koronavirusa, mora se priznati da je Vlada Federacije BiH fantastična, kaže Esad Delić, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida (RVI) FBiH.

Delića smo pitali za mišljenje o radu aktuelnog saziva Vlade FBiH, koja je na čelu s premijerom Fadilom Novalićem imenovana prije šest godina.

- Što se tiče nas - boračke populacije, mi smo imali nekakve dogovore s Vladom, počeli smo raditi naše zakone. Nažalost, u svemu tome nas je usporila pa i prekinula ova korona. Ali mislim da se ova Vlada dobro bori ako se u obzir uzmu sve kočnice na koje ona nailazi - ocjenjuje Delić u razgovoru za Vijesti.ba.

Uopće nije teško primijetiti, ističe, da su danas neki za, a neki striktno protiv države BiH.

- Ja sam borac, ratni vojni invalid, bio sam tri puta ranjen. Ovu državu sam branio i stvarao i ja to malo drugačije gledam. Za mene je na prvom mjestu država, pa onda sve ostalo. S druge strane, mi imamo ljude koji ne žele državu, a žele pare od nje. A imamo i ljude koji se bore za državu, da nam obezbijede egzistenciju, a Boga mi je to teško. Ko imalo radi i hoće da radi u društvu, uvijek nailazi na kritike - mišljenja je Delić.Svaka se vlada može kritikovati, kaže Delić, ali ipak treba biti pošten pa na tas staviti sve ono što je urađeno i realno to sagledati.

- Mi smo uspjeli s ovom Vladom po prvi put dogovoriti Zakon o demobilisanim borcima. Trudimo se da rješavamo i popravljamo zakone i za porodice šehida, RVI, "Zlatne ljiljane". Opet ponavljam, u svemu tome nas je nažalost "presjekla" ova korona - dodaje Delić.

U saradnji s aktuelnim sazivom Vlade FBiH, po prvi put su "otkočene" invalidnine za RVI i šehidske porodice. Delić pojašnjava da je u dva navrata došlo do njihovog povećanja, i to za 2,7 i 1,5 posto.

- Zamajac je bio krenuo da se radi, ali onda je odjednom sve to urušila korona. Moramo biti svjesni da je i ekonomija stala, da nema više tih prihoda kao što je bilo. Prošle godine od korone je umro i naš resorni ministar, tako da nas je sve to baš "presjeklo" - dodaje Delić.

Naglašava da premijer Novalić i Vlada FBiH imaju punu podršku boračke populacije.

- Mi s njim imamo jedan korektan dogovor da uspijemo izgurati ove naše zakone, naše interese koji nas tište. Novalić je nama u tom segmentu na raspolaganju. A čak i još višu podršku ima kada vidimo da ga sa svih strana napadaju, da mu za sve što uradi dolaze nekakve tužbe sa strana. U ovoj državi ne možeš ništa uraditi - ako ne radiš, ne valja, ako radiš, onda te tuže. Ja stvarno više ne znam, šta bi čovjek ovom narodu ponudio da je nama to OK - pita se Delić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo