6°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

01.04.2021 / 19:41 Svijet - Diplomatski "rat"

Lavrov: Odnosi Moskve i Washingtona su dotakli dno

Lavrov: Odnosi Moskve i Washingtona su dotakli dno
Sergej Lavrov / Vijesti.ba
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da su odnosi Moskve sa SAD-om i njihovim saveznicima "dotakli dno" i da nije određen datum povratka ruskog ambasadora u Washington.

Rusija je opozvala svog ambasadora Anatolija Antonova u SAD nakon što je američki predsjednik Joe Biden u intervjuu potvrdno odgovorio na pitanje da li smatra da je ruski lider Vladimir Putin ubica.

Lavrov je Bidenove komentare nazvao "užasnim" i da su primorali Moskvu da ponovo razmotri svoje odnose sa Washingtonom.

Šef ruske diplomatije izrazio je žaljenje zbog odbijanja Washingtona da prihvati Putinovu ponudu za javni razgovor sa Bidenom što bi pomoglo u smanjenju tenzija zbog komentara.

"Odnosi su dodakli dno, ali sa druge strane, postoji nada da su u pitanju odrasli ljudi koji shvataju rizik povezan sa podsticanjem dodatnih tenzija. Nadam se da će razum prevladati", naglasio je Lavrov, prenosi agencija AP.

On je istakao da će Putin donijeti odluku kada će se ambasador Antonov vratiti u Washington.

Bidenova administracija upozorila je da će se Rusija suočiti sa sankcijama zbog masovnog hakerskog upada i pokušaja da izvrši uticaj na prošlogodišnje predsjedničke izbore kako bi bivši predsjednik Donald Trump ostao u Bijeloj kući.

Lavrov tvrdi da pritisak predvođen SAD na Rusiju nema nikakve šanse za uspjeh. On je okrivio i EU za "raspad odnosa" Rusije i evropskog bloka.

Šef ruske diplomatije je odbacio zamisao da Rusija koristi isporuke svojih energeneta članicama EU kao adut.

On je dodao da Moskva nikad neće prekidati svoje isporuke, čak i u slučaju da Zapad pojača svoje sankcije prema Rusiji.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo