8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

01.04.2021 / 15:52 BiH - Poziv političarima

PIC poziva na jedinstvo: Ne politizirajte pitanje vakcina

PIC poziva na jedinstvo: Ne politizirajte pitanje vakcina
Foto: Vijesti.ba

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (OHR) i Odbora šefova vodećih međunarodnih organizacija pozvali su političke aktere u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od optužbi i politiziranja kada je u pitanju vakcinacija stanovništva.

Kako su naveli u saopćenju, trenutna situacija u vezi s pandemijom Covid-19 u Bosni i Hercegovini se pogoršava, što uzrokuje ogromno opterećenje zdravstvenog sistema. Broj slučajeva zaraze virusom te smrtnih ishoda i dalje raste.

Podsjetili su na zajednički poziv Predsjedništva BiH od 25. marta 2020. godine svim građanima da u potpunosti poštuju epidemiološke smjernice, mjere i preporuke kako bi svaki građanin postupao odgovorno u pogledu vlastite sigurnosti i sigurnosti svoje zajednice.

Napominju da bi ujednačena i koordinirana akcija u oblasti javnog zdravstva i socio-ekonomski odgovor u cijeloj zemlji dali maksimalne rezultate kada su u pitanju mjere i pomogli da se kontrolira prenošenje virusa, ublaži pritisak na zdravstveni sistem i, u konačnici, da se spasu životi, a istovremeno sačuva ekonomija.

- Ovo je jednako važno kao i sigurno uvođenje vakcinacije. Iako odgovornost za suzbijanje pandemije mora biti na vlastima, međunarodna zajednica u BiH podržava sve napore na kontroli širenja pandemije Covid-19 i na pružanju pomoći BiH da ublaži situaciju - kazali su.

Dodaju da međunarodna zajednica posebno visoko cijeni stalne napore i posvećenost svih zdravstvenih radnika u BiH u cilju kontrole situacije izazvane pandemijom.

- Ono što nam je sada svima potrebno su izdržljivost i jedinstvo. Sada kada su vakcine počele stizati u zemlju, pomoć i javna podrška političkih vlasti u procesu uvođenja i upotrebe dostupnih vakcina bit će od ključne važnosti - istaknuto je.

Naglašavaju da se to mora raditi paralelno s drugim mjerama u javnom zdravstvu i socijalnoj sferi, i niko ne smije biti izostavljen te iako virus truje tijela ne treba dopustiti zapaljivoj retorici da truje misli.

Međunarodna zajednica je, kažu, opredijeljena da sarađuje s Bosnom i Hercegovinom kako bi pomogla u zaštiti zdravlja, sigurnosti i dobrobiti ljudi i nastavit će podržavati sve ključne napore u tom pogledu.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo