8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

30.03.2021 / 20:00 BiH - Analiza Vijesti.ba

Kako je Novalić spasio Federaciju da ne doživi sudbinu GRAS-a

Kako je Novalić spasio Federaciju da ne doživi sudbinu GRAS-a
Foto: Vijesti.ba
Vlada KS privremeno je danas ugasila požar u preduzeću GRAS, nakon što je prihvatila zahtjev radnika i sindikata da se nađu sredstva za isplatu plata.

Ovime je GRAS-u tek privremeno “produžen život”, a Vlada KS pod pritiskom sindikata odustala od opcije stečaja. Premijer KS Edin Forto i nadležni ministar Adnan Šteta ranije su pojasnili kako su upravo radnici GRAS-a svojim tužbama blokirali preduzeće, a da su tužbe danas “teške” 60 miliona KM.

Forto i Šteta su iznijeli činjenice, no konkretnih rješenja još nema. Ipak, primjera dobrih rješenja u ovoj oblasti ima, a najbolji je Federacija BiH kojoj su  tužbe radnika i sindikata godinama unazad uzrokovale nestabilnost i blokirale razvoj.

Dolaskom premijera Fadila Novalića na njeno čelo to se promijenilo. Vlada FBiH se po prvi put ozbiljno uhvatila koštac s problemom tužbi i riješila ga kroz Zakon o radu, na zadovoljstvo svih. Upravo su stranke iz kojih dolaze Forto i Šteta, Naša stranka i SDP, uz Sindikat kojeg danas predvodi presuđeni Selvedin Šatorović bili žestoki kritičari Zakona kojeg je tada predložio Novalić. Organizirani su masovni protesti, blokirane ulice, a Novalića se optuživalo da će novi Zakon o radu smanjiti broj zaposlenih. Desilo se upravo suprotno, broj zaposlenih se povećao.

No, glavni razlog pritska bila je zaštita tadašnjih kolektivnih ugovora kojim su politički obojeni sindikati štitili svoje benefite i davali moć svojim političkim pokroviteljima da upravljaju premijerima i Vladama, kroz ucjenje i prijetnje tužbama koje su na godišnjem nivou građane Federacije koštale 500 miliona KM.

U tom momentu Federacija je bila suočena masovnim tužbama po osnovu kršenja kolektivnih ugovora. Dug je narastao na oko 1,5 milijardi KM. Obzirom da su kolektivni ugovori sindikatima dali veliku moć (nisu se mogli raskinuti bez dozvole Sindikata) usvojene su izmjene Zakona o radu koje su po sili zakona osigurali obavezu usklađivanja (ponovnog pregovaranja) kolektivnih ugovora pod prijetnjom prestanka važenja.

Prvi važan korak je bio to da su kolektivni ugovori upravo ispregovarani ponovo na način da više nisu proizvodili tužbe, odnosno bili su realni za dalju implementaciju. Na taj način zaustavljeni su masovni procesi tužbi.

Drugi važan korak je bila ponuda uposlenicima da dobijene tužbe naplate odmah, pod uvjetom da se odreknu zateznih kamata vansudskom nagodbom. Obzirom da je naplata tužbi zahtjevala dug vremenski period, a da Vlada nije imala obavezu u kojem roku će ih isplatiti preko 50 posto podnosioca tužbi je odabralo opciju vansudske nagodbe, kako ne bi godinama čekali na naplatu zaeteznih kamata. Vlada FBiH je također odbila potpisivati kolektivne ugovore za koje su bilie nadležne vlade kantona.
 
I problem GRAS je u suštini zapravo problem loše ispregovaranih i potpisanih kolektivnih ugvora od strane raznih vlada koje su vodile Kantona Sarajeva. Ključna greška svih saziva Vlade KS bila je nesposobnost da se odupru sindikatima i njihovim zahtjevima za nerealno utvrđenim pravima koje su pretočili u kolektivne ugovore. Umjesto toga, kolektivnim ugovorima kantonalne Vlade dale su radicima mehanizam tužbi u ruke i sigurne presude na sudu, jer su potpisivale ono što nisu mogle ispuniti. I to nije slučaj samo u Kantonu Sarajevo, nego i u svim ostalim kantonima, a u ranijim mandatima i slučaj Vlade FBiH.

Za razliku od prethodnika, Novalićeva vlada nije potpisivala nerealne kolektivne ugovore, odupirala se nekorektnim pritiscima i nije se dodvoravala vođama sindikata, pa je rezultat toga da nema novih tužbi koje su nekog značajnijeg iznosa.

Krivične prijave i istrage u GRAS-u koje najavljuje nova Vlada KS su na mjestu, ali one neće riješiti problem. Vlade KS do sada nisu imale snage i želje oduprijeti se sindikatu, a način upravljanja ovim preduzećem je evidentno neefikasan i vodi daljim gubicima. S druge strane,  Vlade KS dugo se zbog populizma i glasova odupiru zahtjevima GRAS da se povećaju cijene prevoza jer sadašnja proizvodi gubitke.

Za rješenje problema GRAS-a je potrebno znanje i hrabrost, onakva kakvu je prilikom donošenja Zakona o radu imao Novalić i pokazao da je bio upravu, a njegovi kritičari u krivu.


D.N

(Vijesti.ba)

Izdvajamo