-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

26.03.2021 / 09:19 Svijet - Predsjednik Francuske

Macron brani politiku neuvođenja lockdowna

Macron brani politiku neuvođenja lockdowna
Foto: Vijesti.ba

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je da mu nema zbog čega biti žao zbog odbijanja da uvede treći lockdown, čak iako se njegova zemlja sada suočava s rastućim brojem zaraženih koji opterećuje bolnice i više od 1.000 zaraženih umire svake sedmice.

Vlada Emmanuela Macrona naglasila je važnost odlaska djece u škole i rada u preduzećima u vrijeme kada pandemija ulazi u drugu godinu, prenosi AP.

- U pravu smo bili zbog neuvođenja lockdowna u Francuskoj krajem januara, jer nismo imali nagli skok zaraženih slučajeva koje je svaki izvještaj predviđao - rekao je u četvrtak navečer.

- Od mene ne očekujte 'mea culpa'. Nemam grižnju savjesti i neću priznati neuspjeh - kazao je Macron.

Francuska mjesecima zagovara "treći put" između lockdowna i slobode, uključujući policijski sat i zatvaranje svih restorana, turističkih lokacija, teretana, velikih tržnih centara i nekih drugih preduzeća.

Mnogi ljekari i naučnici već sedmicama pozivaju francusku vladu da uvede strožija ograničenja, posebno zbog zaraznije i opasnije varijante virusa koja je prvi put identificirana u Britaniji.

- Situacija s nultom stopom zaraze ne postoji i to vrijedi za svaku zemlju u Evropi. Nismo ostrvo, pa čak i ostrva koja su se zaštitila ponekad su doživjela veliki skok zaraženih. Ali smatramo da se možemo nositi sa pandemijom s policijskim satom i trenutnim mjerama - rekao je Macron.

Francuska je zabilježila četvrti najveći broj zaraženih na svijetu i među najvećim je brojem smrtnih slučajeva, 93.378. Jedinice za intenzivnu njegu ponovo su ispunile kapacitete ili su pretrpane u Parizu i nekoliko drugih regija zbog novog naleta virusa.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo