23°C
Mostar 28°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 26°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

24.03.2021 / 16:56 BiH - Haški mehanizam

Odbijen prijedlog zločinca Prlića za prijevremenu slobodu

Odbijen prijedlog zločinca Prlića za prijevremenu slobodu
Jadranko Prlić / Vijesti.ba
Haški mehanizam odbio je zahtjev nekadašnjeg političkog lidera Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB) Jadranka Prlića, osuđenog na 25 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima 1993. i 1994. godine, za prijevremeno puštanje na slobodu, jer još nije odslužio dvije trećine kazne.

Predsjednik Haškog mehanizma sudija Carmel Agius obavijestio je vlasti Velike Britanije, gdje Prlić služi kaznu zatvora, da će on steći pravo na razmatranje prijevremenog puštanja tek nakon što odsluži dvije trećine kazne, u aprilu 2024. godine.

U svojoj odluci sudija Ađijus navodi da podnesak za prijevremeno puštanje na slobodu ne otkriva nikakve uvjerljive ili izuzetne okolnosti koje bi opravdale odobravanje prijevremenog puštanja.

Birn je prošle godine pisao da je Velika Britanija obavijestila Mehanizam o uslovima za prijevremeno puštanje Prlića, odnosno da je prema britanskim zakonima ispunjavao uslov za prijevremeno puštanje na slobodu nakon odsluženja polovine zatvorske kazne.

Haški tribunal je u novembru 2017. godine osudio Prlića, zajedno sa petoricom drugih visokih zvaničnika HRHB-a i izrekao mu zatvorsku kaznu od 25 godina.

Nekadašnjem ministru odbrane HRHB-a Bruni Stojiću, načelniku Glavnog štaba Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Slobodanu Praljku i zamjeniku komandanta HVO-a Milivoju Petkoviću izrečene su pravosnažne zatvorske kazne od 20 godina.

Zatvorska kazna od 16 godina izrečena je bivšem komandantu Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, a predsjedniku komisije HRHB-a za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću izrečena je desetogodišnja kazna zatvora.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo