11°C
Mostar 12°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

23.03.2021 / 14:12 Ostali sportovi - Od 24. do 28. marta

Mostar domaćin prvog trening kampa za bicikliste

Mostar domaćin prvog trening kampa za bicikliste
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Prvi trening kamp reprezentacije BiH u organizaciji Biciklističkog saveza BiH održat će se od 24. do 28. marta u Mostaru i Hercegovini, a okupit će oko pedesetak biciklista iz cijele zemlje.

Riječ je o pilot projektu koji ima za cilj da u Hercegovinu tokom vansezonskog perioda privuče profesionalne sportaše iz cijelog svijeta i na taj način produži sezonu u toj regiji koja u zimskom periodu ima povoljnije klimatske uslove za biciklizam, a ima i kompletnu cikloturističku ponudu koju bi biciklisti mogli koristiti, rečeno je na konferenciji za novinare.

- Ponosan sam što u Mostaru počinjemo jedan izvrstan projekat i u narednom periodu cijela reprezentacija BiH boravit će i trenirati u Hercegovini. Cilj nam je da privučemo bicikliste iz cijelog svijeta, profesionalne sportaše, u Mostar i Hercegovinu, da ovdje dođu, treniraju i borave dva ili tri mjeseca u zimskom periodu - kazao je predsjednik Biciklističkog saveza BiH Toni Zorić.

Dodao je kako su već obavili neke preliminarne razgovore s biciklističkim savezima iz regije te da su svi oni iskazali interes.

- Vjerujemo da će ovaj projekt zaživjeti u puno većem obliku i da ćemo u Hercegovini očekivati bicikliste i profesionalne timove iz cijelog svijeta - ocijenio je Zorić.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić istakao je kako je jedna od strateških grana razvoja Grada Mostara upravo ova turistička priča.

- Grad Mostar ima dosta veliku ponudu, oko 2000 kilometara biciklističkih staza, i iznimno smo ponosni što ovako nešto imamo priliku ugostiti. Grad Mostar će ovaj projekt podržati i u budućnosti  - kazao je gradonačelnik.

Podršku projektu obećao je i predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Senad Kevelj koji je kazao kako je biciklistički kamp još jedna odlična prilika da se promovira Mostar i Hercegovina te da uopšte ne sumnja da će ovaj pilot projekt biti jedna uspješna priča koja će preći u nešto tradicionalno.

Direktor Ureda za evropske integracije Vlade ZHŽ-a i član Upravnog vijeća Biciklističkog saveza BiH Ivan Jurilj naglasio je kako Hercegovina postaje brend, a biciklizam jedna prepoznatljiva kockica u tom brendu Hercegovine kao turističke destinacije.

- Sigurni smo da će Hercegovina u dogledno vrijeme postati prepoznatljiva turistička i biciklistička regija ne samo u ljetnom, nego i u zimskom te u ranom proljetnom i kasnom jesenskom periodu gdje nam teško neko može konkurirati. Cikloturizam i biciklizam generalno postaje sastavni dio politike Evropske unije, kada govorimo i o privredi ali i o zelenoj agendi, i mi moramo biti dio toga - poručio je Jurilj.
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo