10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

22.03.2021 / 18:42 Ostali sportovi - Pomjera granice

Rebeaud na snijegu demonstrirao moć električnog cross motocikla

Rebeaud na snijegu demonstrirao moć električnog cross motocikla

Zvijezda motosporta Mat Rebeaud pomjera granice mogućnosti električnih motocrossera: u čuvenom snježnom parku Laax realizovao je projekat naziva SnoMX, u sklopu kojeg je na posebno pripremljenoj stazi izvodio trikove sa specijalnim eFMX dvotočkašem.

Rebeaud, bivši Red Bull X-Fighters šampion i osvajač pet medalja na X Games, potiče iz porodice motocross vozača i vozi od svoje četvrte godine. Jednu od prvih egzibicionih vožnji imao je 1999. godine upravo u odmaralištu Laax, smještenom u regiji Surselva.

Švicarac je prošlog mjeseca konačno ispunio san da vozi preko ogromnih snježnih prepreka na eFMX motocrosseru, električnoj verziji benzinskog motocikla sa kojim je osvojio pregršt medalja i titula.
Projekat, nazvan SnoMX, ne bi bio moguć na običnom FMX motociklu zbog okolišnih propisa. Kako 38-godišnjak objašnjava, projekat je „cool jer nema buke, nema mirisa izduvnih gasova i nema benzina“.

„Za mene, kao Švicarca, fantastično je voziti cross motocikl u Laaxu, poput snowboardera ili skijaša“, dodao je vozač koji je trikove na najmodernijem električnom vozilu prvi put izvodio 2019. godine.

Nakon snježne mećave probnog dana, kada se živa u termometru spuštala do -15° C (što je Rebeaud opisao kao vožnju naslijepo), iznad Laaxa je na dan snimanja ugrijalo sunce, obasjavši snježni park i posebno izrađene prepreke u njemu, uključujući džinovsku skakaonicu.

Rebeaud je zahvaljujući gumama sa šiljcima bez problema vozio po snijegu, jurio po 23 metra dugom zaletištu te na električnom motociklu izvodio i neke trikove koje obično izvode snowboarderi.

„Ovo je najteži projekat koji sam radio! SnoMX je bio nevjerovatno iskustvo, kao i vožnja savršenim stazama Laaxa. To dokazuje šta ove nevjerovatne električne mašine mogu“, otkrio je Rebeaud.



(Vijesti.ba / SC)

Izdvajamo