0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

22.03.2021 / 16:00 BiH - Analiza 'okupacije'

Vakcine i kisik za Federaciju još pod okupacijom Beograda i Moskve

Vakcine i kisik za Federaciju još pod okupacijom Beograda i Moskve

Način raspodjele i nedostatak vakcina protiv Covida doveo je do opasnog razdora unutar Evropske unije i to u vrijeme trećeg vala pandemije, koji je zahvatio mnoge članice i u kojima je situacija izuzetno teška.

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen jučer je javno priznala da se siromašne zemlje ne trebaju nadati vakcinama i da od njenog zagovaranja da se vakcine osiguraju ljudima širom svijeta - nema ništa. Što je bilo i očigledno, jer se dovoljan broj doza ne isporučuje ni mnogim bogatim zemljama.

Kolaps vakcinacije u EU, a posljedično i BiH stavio je nabavku vakcina u funkciju žestokih političkih obračuna. Jedini konkretan potez do sada je u Bosni i Hercegovini uradila Vlada Federacije na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem, koja je osim 13 miliona KM za nabavku preko Covax mehanizma osigurala i dodatni novac za direktnu nabavku, otvorila javni poziv dobavljačima i na koncu na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo izabrala firmu Medimpex. Uz to Vlada FBiH je i ostalim dobavljačima ostavila rok do petka da daju svoje ponude, no niko od njih za sada nije potvrdio da je uputio ponudu prema Vladi ili Zavodu. S druge strane, ruska strana odugovlači potpis s Medimpexom.

To je možda bilo i za očekivati, s obzirom da su još onog trenutka kad se pokazalo da bi Vlada FBiH mogla uspjeti u svojoj akciji, krenuli skandalozni pritisci na dobavljače, o čemu su i oni sami govorili.

Portal Istraga.ba objavio je svoja saznanja da pojedini ministri iz Vlade Srbije vrše pritisak na čelnike firme “Krajinagroup” iz Banja Luke. Naime, ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović pokušavao je ubijediti zvaničnike u Srbiji i RS-u da po svaku cijenu spriječe uvoz ruskih vakcina u Federaciju.

“To je protiv interesa Republike Srpske”, kazao je na nekoliko adresa ministar Popović, inače nosilac Ordena prijateljstva za poseban doprinos u razvoju ekonomskih i društvenih veza Srbije i Rusije koji dodjeljuje predsjednik Ruske Federacije. Upravo na ruskim portalima u Srbiji su se i pojavili tekstovi koji problematiziraju uvoz vakcine Sputnik V u Federaciju BiH.

Pozivajući se na neke od tih portala i ovdašnji su mediji počeli nasjedati na priču o navodno sumnjivoj nabavci vakcina iz Rusije, sumnjivim likovima i cijenama. Twitter zajednica je dobro primijetila da bi BiH nestala sa lica zemlje da su oni koji su u period agresije bili zaduženi za nabavku oružja poštovali rezolucije UN-a i da nisu kršili embargo na oružje.

Danas je situacija slična, cijeli svijet je u ratu oko nabavke vakcina, a dnevne brojke mrtvih u BiH itekako podsjećaju na period agresije. Sarajevo trenutno najteže strada, u zadnjih sedam dana život je izgubilo 120 ljudi, a broj novozaraženih je veći od pet hiljada. S obzirom da ne postoji promotivni Facebook video koji može sakriti tu činjenicu, federalna opozicija, a kantonalna vlast, svjesno prebacivanjem krivice na druge (ne)svjesno nanosi štetu procesu nabavke vakcina. Na sve to čeka se i da, skriveni iza grupe građana, advokatski timovi podnesu krivične prijave za navodno nečinjenje koje je u otvorenom pismu kao mogućnost najavio pogubljeni premijer KS Edin Forto, a koje bi trebale dodatno opteretiti onoga koji intenzivno radi na nabavci vakcina - federalnog premijera Novalića.

Najednom je zvijezda javnosti postao i ambasador BiH iz Rusije koji je nedavno prokrijumčario Ikonu iz Moskve u glavni grad BiH. Drži ga se za nespornog autoriteta, koji cijelu krivicu za nenabavku ruskih vakcina prebacuje na MVP BiH, iako je ministarstvo na čijem je čelu Bisera Turković (SDA) javnost obavijestilo da su informacije proslijeđene na ministarstvo civilnih poslova Ankici Gudeljević (HDZ) i ministru zdravstva FBiH Vjekoslavu Mandiću (HDZ), ali da odgovor nikada nije stigao.

Na sve to Federacija BiH se suočava i sa nedostatkom kisika. Fadil Novalić je i za to našao rješenje osiguravši kisik iz Turske. Ali, za svako rješenje postoji problem. Saopštio ga je predstavnik firme Messer Avdo Dedić, zahvalivši se Novaliću i poručivši da Messer to nije u stanju logistički izvesti.

Dedića smo kontaktirali danas sa pitanjem o vlasničkoj strukturi ove firme. Poručio je da ne zna interno ko je čiji vlasnik, već da je vlasnik svih Messera u svijetu Štefan Messer. “Normalno je da onaj ko daje pare, uzima suvlasnički dio”, poručuje Dedić.

A interno, pare je dao i (su)vlasnik je firma iz Beograda, grada iz kojeg se zajedno uz Moskvu pod okupacijom drži Federaciju BiH, barem kada su u pitanju kisik i vakcine.





D.N

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo