7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

20.03.2021 / 08:25 BiH - Jasna poruka

NATO o statusu BiH: Prijetnje Rusije neprihvatljive, to vrijeme je prošlo

NATO o statusu BiH: Prijetnje Rusije neprihvatljive, to vrijeme je prošlo
Foto: Vijesti.ba
Ruska ambasada u BiH zaprijetila je u svom saopštenju u četvrtak da će ta zemlja, ukoliko BiH krene u integracijski proces sa NATO savezom, morati reagovati na taj "neprijateljski korak".

Portal Vijesti.ba tim je povodom u sjedište NATO-a u Brisel uputio upit u kojem smo od Alijanse zatražili jasan i precizan stav vezano za ruske prijetnje.

- Svaka zemlja ima suvereno pravo da odabere vlastite sigurnosne aranžmane - kazala nam je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

A to da li će zemlje odabrati da sarađuju s NATO-om - bilo kroz partnerstvo ili kao puna članica Alijanse, jasna je Lungescu - ovisi o svakom pojedinačnom aplikantu i 30 saveznika.

- Nijedna treća strana nema pravo da se u to miješa ili stavi veto na taj proces. Sve prijetnje u tom pogledu su neprihvatljive. Vrijeme sfera utjecaja je prošlo - navodi glasnogovornica NATO-a.

Naglašava da NATO i Bosna i Hercegovina imaju dugogodišnju i obostrano korisnu saradnju.

- Saradnja s NATO-om ne prejudicira bilo kakvo potencijalno buduće članstvo u toj organizaciji za BiH. Mi u potpunosti cijenimo suverenitet zemlje i njenu nezavisnost, i pozdravljamo kontinuirane doprinose BiH našoj euroatlantskoj sigurnosti - zaključila je Lungescu.
 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo