6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

19.03.2021 / 20:00 BiH - Osvrt

UZP licemjerje: Katanac logorašima u Mostaru, traženje pravde u Bugojnu

UZP licemjerje: Katanac logorašima u Mostaru, traženje pravde u Bugojnu
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Udruženje logoraša Mostar danas je prvi put nakon 27 godina organizovalo odlazak ispred prostora nekadašnjeg logora Heliodrom u Mostaru kako bi obilježilo godišnjicu zatvaranja ovog zloglasnog logora tzv. Herceg Bosne.

Međutim, hercegovačkim logorašima nije dozvoljen ulazak u prostor u kojem je tokom rata bilo zatvoreno hiljade hercegovačkih Bošnjaka. Na ulazu je nekadašnje logoraše dočekala zaključana kapija i policijska patrola.

Istovremeno, u Bugojnu je održan posljednji ispraćaj i ukop trojice stradalih pripadnika 104. brigade HVO-a Eugen Kvaternik – Bugojno, kojem su prisustvovali predsjednik HDZ-a Dragan Čović i ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

I dok hercegovačkim logorašima nije dozvoljen ulazak u prostor u kojem su doživjeli najgore strahote, stradali pripadnici HVO-a u Bugojnu su ukopani pod zastavama zločinačke paratvorevine Herceg Bosne o čijem karakteru je posljednju riječ dao Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu.

Uprkos tome, Čović i Grlić Radman u Bugojnu su izigravali žrtve, a da nijednom riječju nisu spomenuli šikaniranje mostarskih logoraša.

„Ako govorimo o pomirenju u Bugojnu kao multietničnoj sredini gdje su prije rata živjela sva tri naroda, potrebno je rasvijetliti sve događaje. Bez obzira gdje se zločin dogodio u Bugojnu ili negdje drugdje, mi svaki zločin osuđujemo“, rekao je Grlić Radman, ali nije spomenuo logore u Hercegovini.

Dragan Čović je ponovo izigravao uglađenog Evropljanina, ali preko usta nije mogao prevaliti nijednu rečenicu kojom bi osudio zločine nad Bošnjacima.

„Nezamislivo je da još uvijek imamo ljude koji šute o zločinima koje nismo u stanju procesuirati do kraja, a ono što je najgore je da nisu u stanju barem otkriti podatke gdje su ostaci naših najmilijih za koje se danas molimo i pokopat ćemo barem ona tijela koja smo uspjeli naći“, izjavio je Čović.

Nezamislivo je Dragane Čoviću, da u tvom gradu Mostaru logoraše dočeka zaključana kapija i da im se ne dozvoli polaganje cvijeća na mjestu gdje su zvjerski mučeni samo zato što su druge vjere i drugog imena.

Čović se poziva na pravdu i sudove, ali kakve koristi od presuda kad ih on ne priznaje. Kompletan vojni i politički vrh zločinačke paratvorevine Herceg Bosne osuđen je u Hagu za Udruženi zločinački poduhvat, ali zločinci poput Praljka, koji nije imao čak ni hrabrosti da se suoči s presudom nego se kukavički otrovao pred očima cijelog civiliziranog svijeta, za Čovića i njegovu stranku predstavljaju heroje kojima se odaje počast i pale svijeće.

U Saboru Hrvatske je odata počast zločincu i samoubici Praljku, a ugledni britanski The Guardian je premijera Andreja Plenkovića opisao kao premijera jedine zemlje članice EU koja odaje počast ratnim zločincima. I onda Plenkovićev izaslanik Radman Grlić dođe u Bugojno i priča o pomirenju!

Isti taj Radman Grlić iz Zagreba prijeti kako BiH ne smije postati građanska država kao sve druge evropske zemlje, te nam umjesto civilizacijskog građanskog uređenja države nudi južnoafrički aparthejdni sistem u kojem bijelci i crnci ne mogu glasati jedni za druge, odnosno prema kojem Bošnjak u BiH može glasati isključivo za Bošnjaka a Hrvat za Hrvata.

Od Čovića, Radmana Grlića i njima sličnih navikli smo na sve, ali uvijek kad pomislimo da ne mogu biti gori u svojim zlonamjernim politikama, oni nam dokažu da mogu.

Pa dokle više?

H.LJ

(Vijesti.ba)

Izdvajamo