8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

19.03.2021 / 19:04 Kultura - Projekat "Underground"

Promovirana digitalna izložba o torturi nad vjernicima u Sovjetskom Savezu

Promovirana digitalna izložba o torturi nad vjernicima u Sovjetskom Savezu

Istraživači laboratorije Sarajevo Graphics Group s Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i članovi Udruženja za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine DIGI.BA su nakon projekata na Kipru, Malti, Italiji, Albaniji, te u zemljama bivše...

...Jugoslavije, realizirali projekat "Underground" koji svjedoči o represijama nad pravoslavim vjernicima u Sovjetskom Savezu.

Na poziv Jamesa Kapala s University College Cork, Irska, koordinatora ERC projekta "Hidden Galleries" nakon workshopa koji je  voditeljica laboratorije Sarajevo Graphics Group Selma Rizvić održala u okviru COST projekta NEP4DISSENT, BH ekipa je angažirana na digitalizaciji izložbe dokumenata iz arhiva sovjetske tajne policije, koji svjedoče o represiji nad vjernicima i njihovim suđenjima.

U pet priča, kroz koje vodi glumac Adnan Hasković, saznajemo sudbine pravoslavnih vjernika koji su gradili tajne crkve pod zemljom, u strahu i pri svijesti da bi, ako budu otkriveni, mogli dobiti kaznu od 25 godina robije u Sibiru. Kroz Virtual Reality okruženja, gledatelji se mogu upoznati s podzemnim crkvenim prostorima, prošetati njima, vidjeti predmete i dokumente iz tog vremena.

- Ova stranica historije bivšeg Sovjetskog Saveza tek se otkriva, a njeno stavljanje u formu digitalne priče, u virtuelnoj realnosti, učinit će je atraktivnom i dostupnom posjetiocima iz cijelog svijeta - rekla je koordinatorica projekta Rizvić.

Projekat je promoviran online u okviru konferencije "Secret Police and the Study of Religions: Archives, Communities and Contested Memories", a na njemu su radili: scenarista Fatmir Alispahić, autor muzike i dizajner zvuka Adnan Mušanović, kostimografi Adisa Vatreš Selimović i Monika Močević, make-up Naida Đekić, operater telepromptera Iman Osmanagić, glumac Adnan Hasković, snimatelj Bojan Mijatović, 3D modeliranje Aida Sadžak, Unity developeri Ivona Ivković Kihić i Edo Škaljo, te grafički dizajn i producent Selma Rizvić.

Projekat se može vidjeti na VIDEO, a trailer na VIDEO, saopćeno je iz Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo. 



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo