18°C
Mostar 20°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

19.03.2021 / 07:55 BiH - Reakcije

Rusija: Približavanje BiH i NATO-a neprijateljski čin

Rusija: Približavanje BiH i NATO-a neprijateljski čin
Foto: AP / Vijesti.ba
"U slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine (BiH) i NATO-a, naša zemlja će morati reagovati na ovaj neprijateljski korak", saopštila je 18. marta Ambasada Rusije u BiH povodom, kako su naveli, "reakcija na brojne publikacije koje hvale prednosti članstva BiH u NATO".

U saopštenju nije pojašnjeno na koje se publikacije misli.

Bosna i Hercegovina je 5. decembra 2018. godine primljena u Akcioni program za članstvo (MAP). Godinu nakon toga, Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o prihvatanju dokumenta nazvanog Program reformi koji je trebao značiti i nastavak puta zemlje prema čvršćoj integraciji u Sjevernoatlantski savez (NATO).

Program reformi se ne razlikuje od Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) koji priprema svaka država koja želi da postane članica NATO saveza. Radi se o planu postignuća i planirane reforme u više oblasti između, ostalog političkih, sigurnosnih, pravnih i odbrambenih reformi.

"Pozivamo BiH prijatelje da dobro razmisle, da izvagaju sve 'za' i 'protiv', da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleko od konsenzusa o ovom pitanju", navodi se u saopštenju za javnost iz Ambasade Rusije u Bosni I Hercegovini.

Saopštenje Ruske ambasade u BiH dolazi dan nakon što je konstituisana Komisija Bosne i Hercegovine za saradnju sa NATO-om.

Ova komisija je konstituisana na osnovu odluke Vijeća ministara od 24. februara 2021.

(Vijesti.ba / VOA)

Izdvajamo