1°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

08.03.2021 / 18:06 BiH - Ambasadorica Francuske

Toudic: Svaki dan moramo djelovati za postizanje ravnopravnosti žena i muškaraca

Toudic: Svaki dan moramo djelovati za postizanje ravnopravnosti žena i muškaraca
Christine Toudic / Vijesti.ba

Pandemija koja sada već više od godinu dana obilježava naš svakodnevni život, pogoršala je sve ove nejednakosti prisutne oko nas i još više istakla vrijednost uloge koju mi svi imamo u društvu, ...

... navodi ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic na svom blogu.

Istovremeno, podsjeća kako su studije o uticaju pandemije iz prošle godine neprestalno ukazivale na sve poteškoće s kojima se žene svakodnevno suočavaju, istaknuvši kako su one sada šire i dublje i predstavljaju još veći izazov u ovom svijetu koji je u potpunosti pogođen pandemijom.

- Neosporno je da se ovo osamostaljivanje, ova emancipacija žena ostvaruje kroz mjere sukladne spolu. Ublažavanje posljedica pandemije odvija se kroz podizanje svijesti o mjestu kojeg u potpunosti zauzimaju žene u društvu. U 2021. godini više nije moguće zanemarivati gotovo 50 posto čovječanstva prilikom donošenja odluka koje se tiču svih nas. Spolna dimenzija mora biti integrisana u sve mjere. Njena dimenzija mora biti Ustavom ojačana i općenito prihvaćena u društvu kako žene ne bi bile ni u jednom trenutku ostavljene po strani - pojašnjava ambasadorica Toudic.

Kako nadalje navodi, međunarodni akti nam pokazuju put koji trebamo slijediti, te predstavljaju inspiraciju za adekvatno kreiranje zakona u skladu s dokumentima poput Pekinške deklaracije i platforme za akciju, najnaprednijeg plana o napretku ženskih prava.

- S tim u vezi, Forum jednakost generacija u organizaciji UN Women, a kojim kopredsjedavaju Francuska i Meksiko, prvobitno planiran u 2020. godini za obilježavanje svoje 25. godišnjice, predstavljat će ove godine novi veliki globalni skup za jednakost žena i muškaraca - podsjeća francuska ambasadorica.

Dodaje kako pored toga, Konvencija Vijeća Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, poznata pod nazivom Istanbulska konvencija, pruža sveobuhvatan pravni okvir za sprečavanje nasilja, zaštitu žrtava i okončavanje nekažnjavanja počinitelja nasilja.

Toudic ističe kako je Francuska uključena u promoviranje te konvencije u cilju prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama.

- Pandemija je istakla nejednakosti koje pogađaju žene u svakodnevnom životu i stoga je veća potreba za sudjelovanjem žena u procesu odlučivanja u svim područjima života, njihovom ekonomskom emancipacijom, jednakim platama, jednakom raspodjelom neplaćenih kućnih i porodičnih obaveza, eliminacijom svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama. Isto tako važno je povećati sudjelovanje žena u prevenciji i rješavanju sukoba, konsolidaciju mira, ali i u uspostavljanju zdravstvenih usluga prilagođenih njihovim potrebama - navodi ambasadorica.

Istovremeno, insistira na hitnosti djelovanja protiv bilo kakvog nasilja nad ženama.

- Mjere poduzete tokom pandemije u cilju smanjenja širenja virusa kao što su ograničenje kretanja, socijalna distanca, izolacija, prouzrokovale su rizičnu situaciju za mnoge žene koje su zatekle zatvorene sa svojim zlostavljačem, i bile podvrgnute svim vrstama nasilja u porodici. Fizičko, seksualno, moralno i čak virtualno nasilje u njihovom domu. Ne osuđujte žene za ovo nasilje, vjerujte im, pomozimo im u ovom iskušenju i podržimo ih do kraja, da se ovo nasilje ne bi trivijaliziralo. Instrumenti koji već postoje, kao linije za pomoć i sigurne kuće, moraju primiti pomoć potrebnu za korektan rad. Potrebno je podržati sve organizacije mobilizirane na zaštiti žena kako bi se napredovalo u ovim neizvjesnim vremenima, i isto tako dati institucionalni i pravni odgovor za suđenje i kažnjavanje krivaca - poručuje ambasadorica Toudic.

Mišljenja je kako se ravnopravnost spolova i osnaživanje žena može postići samo uz njihovo puno i potpuno sudjelovanje kao aktivnih učesnica u društvu, "a to se radi putem opšte mobilizacije".

To je, kako navodi, stav Francuske. "Predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron uvrstio je jednakost žena i muškaraca među prioritete svog petogodišnjeg mandata. Ovo je princip koji prožima vanjsku politiku Francuske koja je još 2007. usvojila Međunarodnu strategiju Francuske za jednakost između žena i muškaraca. Ministarstvo Evrope i vanjskih poslova vodi ovaj angažman na međunarodnom planu putem feminističke diplomatije".

- Želim naglasiti da ovaj Međunarodni dan žena ne smije ostati izuzetak i prilika za podizanje svijesti samo jednom godišnje. Svaki dan moramo djelovati i mobilizirati se za postizanje ravnopravnosti između žena i muškaraca. Kao građani, jednostavnim gestama, a opet toliko važnim za promjenu mentaliteta. Bilo da se radi o našem načinu govora, razmišljanja, djelovanja. Svakodnevno možemo pokrenuti promjene razbijanjem stereotipa i društvenih normi koji štete ženama i cijelom društvu i sprečavaju ga da snažno i ujedinjeno napreduje - piše ambasadorica Christine Toudic na svom blogu, saopćeno je iz Francuske ambasade u BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo