7°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

08.03.2021 / 13:52 Svijet - Austrijski savez gradova i općina

Više žena u lokalnoj politici

Više žena u lokalnoj politici
Foto: FENA

Povodom Međunarodnog dana žena, Odbor žena Austrijskog saveza gradova i općina napravio je procjenu udjela žena u lokalnoj politici na nivou Austrije odnosno udjela žena u 75 najvećih gradova.

Zaključak - Lokalnom politikom i dalje dominiraju muškarci, ali je situacija mnogo bolja u većim gradovima, nego u manjim sredinama, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Od svih 2.095 austrijskih općina, samo u osam posto slučajeva vodeću funkciju obnašaju žene. Izgledi su nešto bolji u 75 najvećih gradova, gdje je čak 16 posto gradonačelnica, dakle 12 žena.

Pokazalo se da je udio žena u lokalnoj politici rezultat i njihovog okruženja odnosno uvjeta u kojima se nalaze. Iako postoji još uvijek prostora za poboljšanje postojećih kapaciteta, ispostavilo se da su žene u velikim gradovima angažiranije, jer imaju više opcija za brigu o djeci, posjeduju više mogućnosti za obrazovanje i zaposlenje te imaju više drugih ženskih uzora.

Predsjedavajuća odbora žena, zamjenica gradonačelnika Beča, Kathrin Gaal, želi potaknuti žene da se uključe u politiku.

-Dan žena je značajan kako bi skrenuo pažnju na činjenicu da se svakodnevno zalažemo za jednakost. Solidarnost, uzajamna podrška i umrežavanje među ženama važniji su nego ikad. Djevojke i mlade žene trebaju znati da su im sve mogućnosti otvorene- smatra Gaal.

 Zvanična statistika na ovu temu bit će objavljenja u sklopu publikacije Austrijski gradovi u brojevima (Österreichs Städte in Zahlen) krajem marta, saopćeno je.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo