-2°C
Mostar 2°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

08.03.2021 / 11:27 BiH - Brojne reakcije

Kodrić odgovorio Ivani Marić primjerkom lista 'Bošnjak' iz 1891.

Kodrić odgovorio Ivani Marić primjerkom lista 'Bošnjak' iz 1891.
Foto: Vijesti.ba
Politička analitičarka Ivana Marić izazvala je žestoke reakcije javnosti u protekla dva dana.

Prvo se pojavila vijest da je Marić kandidatkinja Naše stranke za dogradonačelnicu Sarajeva, a istog dana pojavio se video snimak s jedne konferencije u Londonu od prije tri godine na kojem Marić kaže kako su Bošnjaci izmislili ime nacije.

Ona je na konferenciji u Londonu, pojašnjavajući razlike među narodima u BiH i vjerama, te kako postoji sukob između ovo troje, kazala je kako su pravoslavci uglavnom Srbi, kako su katolici uglavnom Hrvati, dok su muslimani sebe nazvali Bošnjacima kako ne bi bili samo muslimani, kako su samo izmislili taj naziv.

“To je nešto novo što su oni otkrili samo da imaju nešto, ne samo muslimani”, kazala je Marić.Da termin Bošnjak nije izmišljen, kako Marić kaže, da bi i muslimani imali nešto, pokazuje i postojanje lista Bošnjak još prije 130 godina.

Na ovo je ukazao i univerzitetski profesor i predsjednik Preporoda Sanjin Kodrić, slikom lista Bošnjak iz 1891.godine.List "Bošnjak" pokrenuli su 1891. godine bošnjački intelektualci koji su se okupili oko Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka. Za ovaj list pisali su i velikani kao štu su Musa Ćazim Ćatić i Safvet-beg Bašagić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo