-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 3°C

08.03.2021 / 09:19 Svijet - Bagdad

Papa završava posjetu Iraku i vraća se u Rim

Papa završava posjetu Iraku i vraća se u Rim
Foto: FENA

Papa Franjo završio je svoje povijesno putovanje u Irak i u ponedjeljak se ukrcao na avion za Rim nakon četverodnevnog posjeta u kojem je uputio poruku oproštaja, ustrajnosti i nade.

Franjo je prvi papa koji je otputovao u Irak - posjet koji su kršćani na sjeveru zemlje dugo čekali.

Poglavar Rimokatoličke crkve očekuje se u Rimu u ponedjeljak rano poslijepodne nakon što je ujutro krenuo iz Bagdada, prenosi dpa.

U nedjelju je 84-godišnji papa Franjo odletio do Mosula i Qaraqosha, gdje su ga dočekale mase vjernika usprkos pandemiji koronavirusa.

U Mosulu je Franjo molio na crkvenom trgu koji je svojim uništenim bogomoljama postao simbol stradanja kršćana tokom rata protiv terorističke  samoproglašene Islamske države.

U Iraku je prije rata bilo više od milion kršćana, ali sada se procjenjuje da njihovo stanovništvo iznosi između 250.000 i 400.000 nakon godina rata, vjerskih progona i naglog ekonomskog pada.

Papa je u petak sletio u Bagdad, uprkos globalnoj pandemiji i sigurnosnim problemima nakon niza nedavnih napada u Iraku.

Tokom putovanja upoznao je i vrhovnog šiitskog svećenika Ali al-Sistanija i održao međuvjerski sastanak u drevnom gradu Ur na jugu Iraka.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo