6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

07.03.2021 / 12:27 BiH - Sarajevo

‘Juniori za seniore’ u obnovi planinarskog doma na Ozrenu

‘Juniori za seniore’ u obnovi planinarskog doma na Ozrenu
Foto: FENA

Nevladina organizacija 'Munja' i Planinarsko društvo 'Igman' Sarajevo pokrenuli su kampanju za sanaciju preostalog dijela planinarskog doma na Ozrenu, sjeveroistočno od Sarajeva, koja će trajati do 19. marta.

Prilozima u projektu 'Juniori za seniore' moguće je, spram vlastitih mogućnosti, donirati novac koji će biti utrošen prvenstveno za utopljavanje objekta na Ozrenu, ali i sanaciju soba za spavanje na prvom spratu i druge radove.  

Melisa Selak iz NVO 'Munja' kaže da je urađen projekt za sanaciju i adaptaciju tog objekta. Pozivaju pojedince, organizacije i firme, posebno iz dijaspore, da se uključe u kampanju i tako pomognu realizaciji te ideje.

Pojašnjava da je to moguće učiniti putem društvenih mreža, na stranici hocu.ba . Klik na tekst o spomenutoj kampanji vodi na švicarsku crowdfunding platformu, putem koje se može donirati novčani iznos po želji, uz odgovarajući poklon svakom donatoru. Od velike pomoći može biti i promocija kampanje kod prijatelja, firmi, putem društvenih mreža.

Kako ističe predstavnica PD Igman Sarajevo Suada Filipović dosad su, vlastitim sredstvima i radom te uz pomoć donacija, djelomično obnovili taj objekt na Ozrenu, ali su njihove potrebe mnogo veće. Namjera im je nastaviti realizaciju mnogobrojnih projekata, čime bi taj objekt u potpunosti obnovili.

Ističe ljepotu lokacije na kojoj je smješten taj planinarski dom, okružen livadama i šumom. Dostupan je za ljubitelje prirode, svih generacija i psihofizičkih sposobnosti.

Domaćini doma na Ozrenu, Fadil i Rejha Džebo, posjetiocima nude domaće napitke i zdravu hranu pripremljenu od namirnica uzgojenih u neposrednoj blizini objekta doma gdje oni i žive. Taj planinarski dom mjesto je zdravog življenja, ambijent prigodan za odmor i rekreaciju a i doprinos je razvoju turizma. U tom objektu moguće je održavati i edukuacije.

Objekt je okružen stroljetnim drvećem, a do njega se može doći iz dva pravca. Markiranom stazom, preko Vučje Luke, za oko dva sata laganog hoda kroz lijepi krajolik. Do tog doma moguće je doći i automobilom, preko Srednjeg (naseljeno mjesto u općini Ilijaš).

Boravak u prirodi, višestruko je koristan za sve generacije. Kako za mlade, tako i osobe treće životne dobi. Međutim, kako je kazala Filipović, kod stanovništva je potrebno dodatno raditi na jačanju svijesti o važnosti boravka u prirodi ali i potrebi za zaštitom prirode.

Planinarski dom na Ozrenu smješten je na 1.310 metara nadmorske visine, a tim objektom trenutno gazduje Planinarsko društvo Igman iz Sarajeva koje je osnovano 1957. godine. Taj objekt sagrađen je krajem 19. stoljeća, a kad su ga dobili na korištenje od Općine Ilijaš bio je u ruševnom stanju. Vlastitim sredstvima i radom uz pomoć donacija djelomično su obnovili taj objekt, a članovi tog planinarskog društva pokrenuli su aktivnosti za proces renoviranja i adaptacije tog objekta. Planinarski dom na Ozrenu u turističkoj je ponudi BiH, kroz projekt koji podržava Vlada Švicarske.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo