4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

07.03.2021 / 12:17 Regija - Batajnica

Srbija obnovila međunarodnu vojnu saradnju, prva vježba sa 'Zelenim beretkama'

Srbija obnovila međunarodnu vojnu saradnju, prva vježba sa 'Zelenim beretkama'
Foto: Vijesti.ba

Srbija je obnovila međunarodnu vojnu saradnju, prekinutu u septembru prošle godine, posjetom američkog generala Dejvida Tabora i tradicionalnom vježbom koju policijska Specijalna antiteroristička jedinica i specijalci Vojske Srbije izvode sa specijalnim snagama Vojske SAD-a.

Kako saznaje portal Balkanska bezbjednosna mreža, šesta zajednička vježba specijalnih jedinica počela je prvih dana marta dolaskom američkih „Zelenih beretki“ u bazu Specijalne antiterorističke jedinice „13. maj“ kod Batajnice i trajaće mjesec dana.

Prve nedjelje SAJ i „Zelene beretke“ uvježbavale su sanitetsko zbrinjavanje i streljaštvo. „Zelene beretke“ pripadaju prvom bataljonu Desete grupe specijalnih snaga oružanih snaga SAD-a čija se baza nalazi se nedaleko od Štutgarta u Njemačkoj.

Ceremoniji otvaranja prisustvo je komandant evropske Komande Specijalne snaga Vojske SAD general major Dejvid Tabor, koji je tokom zvanične posjete Srbiji razgovarao sa načelnikom Generalštaba VS generalom Milanom Mojsilovićem i obišao 72. brigadu za specijalne operacije.

Tako je nekoliko dana prije roka prekinut šestomesječni moratorijum na aktivnosti međunarodne vojne saradnje sa partnerima. Vlada Srbije tu odluku 9. septembra prošle godine obrazložila pritiskom sa Zapada zbog planiranog učešća Vojske Srbije na vježbi „Slovensko bratstvo 2020“ u Bjelorusiji.

Vježba pod nazivom Združeni kombinovani trening održana je u Srbiji prvi put 2016. Združene vježbe su prerasle u tradiciju i visok nivo saradnje ogledao se što su svake godine uvježbavane sve složenije aktivnosti.

„Iako u spoljnopolitičkim odnosima dvije zemlje uvijek postoje trzavice, specijalne jedinice i dalje produbljuju saradnju. Tako je 2019. godine na Združenoj kombinovanoj vježbi učestvovala i Vojska Srbije, uz SAJ i američke ‘Mornaričke foke’. Vojska je poslala pripadnike Bataljona vojne policije specijalne namene ‘Kobre'“, navodi portal.

Peta po redu vježba trajala je tri sedmice i održana je neposredno pred proglašenje vanredne situacije u Srbiji zbog pandemije konoravirusa.

„Pored posjete američkog generala, vježba je pokazala da srpski i američki specijalci imaju odličnu saradnju, jer je VS pored ‘Kobri’ u vježbu uključila i protivteroristički bataljon ‘Sokolovi’. Timovi specijalnih snaga, kao osnovne jedinice za ovakve akcije bili su mješoviti, što se u tom svijetu smatra za visok nivo povezanosti i međusobnog povjerenja“, navodi se.

Portal podsjeća da VS ima veoma razvijenu međunarodnu vojnu saradnju u oblasti specijalnih jedinica. Najčešće se vježba sa Grčkom i drugim susjednim zemljama, a posljednje tri godine i sa Vojskom SAD-a.

(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo