6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

06.03.2021 / 20:33 BiH - Dunja Mijatović

Istražiti ponašanje policajaca prilikom hapšenja Ahmetašević

Istražiti ponašanje policajaca prilikom hapšenja Ahmetašević
Dunja Mijatović / Vijesti.ba
Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović "najoštrije je osudila" današnje hapšenje aktivistice i novinarke Nidžare Ahmetašević.

Mijatović je pozvala vlasti da izvrše istragu o ponašanju policijskih službenika.

“Najoštrije osuđujem nasilno hapšenje braniteljice ljudskih prava i novinarke Nidžare Ahmetašević danas u Sarajevu i pozivam vlasti da izvrše brzu i nezavisnu istragu o ponašanju policijskih službenika”, napisala je komesarka na zvaničnom Twitter nalogu.

Novinarka Nidžara Ahmetašević, koja je lišena slobode danas u Sarajevu, puštena je iz pritvora - potvrđeno je Feni iz Operativnog centra MUP-a Kantona Sarajevo .

Ahmetašević je bila privedena zbog, kako su ranije saopćili iz MUP-a KS, remećenja javnog reda i mira i omalovažavanja službenog lica pri vršenju službenih poslova i zadataka.

Iz MUP-a KS su također naveli da će protiv Ahmetašević u zakonom propisanom roku biti pokrenut prekršajni postupak zbog činjenja prekršaja propisanih Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.

Nidžara Ahmetašević je dugogodišnja novinarka, aktivistica na planu zaštite ljudskih prava te neovisna istraživačica.

Surađuje s različitim medijima, uključujući internetski magazin Kosovo 2.0 i internetski portal nomad.ba, te je objavljivala znanstvene članke na temu migracija.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo