11°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

06.03.2021 / 18:07 BiH - Sarajevo

Video: MUP KS uhapsio novinarku Nidžaru Ahmetašević

Video: MUP KS uhapsio novinarku Nidžaru Ahmetašević
Foto: Screenshot
Uhapšena novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević bit će puštena do kraja dana (subota), saznaje Istraga.ba.

Ovaj portal piše da su službenici MUP-a Kantona Sarajevu obmanuli su javnost da su o svemu obavijestili dežurnog tužioca.

Osim toga, Istraga navodi da su javnosti lažno saopćili da je novinarka Ahmetašević privedena zbog “krivičnih djela.



Novinarka i aktivistkinja iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević uhapšena je u subotu (6.mart) u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu i određen joj je pritvor od 24 sata zbog "kršenja javnog reda i mira" i "odbijanja da postupi po naređenju", potvdrio je za Radio Slobodna Evropa njen advokat Muhamed Čučak.

Iz Uprave policije Ministartsva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopšteno je da je uhapšena zbog "narušavanja javnog reda i mira".

"Nakon što je u više navrata od strane policijskih službenika upozorena da prestane sa narušavanjem javnog reda i mira ista je odbila da postupi po zakonito izdatom naređenju policije, te je time nastavila sa vršenjem prekršaja, nakon čega je, u skladu sa Zakonom o prekršajima, lišena slobode. O svemu navedenom je upoznat i dežurni sudija Prekršajnog odjeljenja Općinskog suda u Sarajevu", navode u saopštenju i dodaju da će protiv nje biti pokrenut prekršajni postupak.

Prethodno su iz Operativnog centra MUP-a KS za Radio Slobodna Evropa (RSE) naveli da je Ahmetašević uhapšena i zbog "činjenja krivičnog djela".

Njen advokat Muhamed Čučak za Radio Slobodna Evropa je naglasio da je problem nastao jer je htjela da snimi evidentiranje nepropisno parkiranih vozila i izdavanja prekršajnih naloga vlasnicima.

"Nidžara je zatekla policajce i pozvala da sankcioniraju nepropisno parkirane aute, što su oni i prihvatili, i počeli s preduzimanjem službenih radnji. Problem je bio što je Nidžara htjela to da snimi. Jedan policajac je i fizički uhvativši je za ruku pokušao da je zaustavi u snimanju, na kraju su joj rekli da se lišava slobode. U stanici su joj uručili potvrdu o zadržavanju od 24 sata", kazao je Čučak.

Dodao je da ne zna po kojem osnovu joj je određeno 24-časovno zadržavanje jer "nije u pitanju krivično djelo, nego kršenje javnog reda i mira, odnosno prekršajni postupak".

"Sve je moglo biti završeno dok sam i ja s njom bio u stanici", naglasio je.

Advokat je dodao i da je upozorio policiju na zdravstveno stanje novinarke koja je nedavno prebolovala korona virus.

"Takva osoba se smješta u policijske prostorije gdje uvjeti nisu prikladni za bilo koga a naročito za osobu koja je tek preboljela COVID-19. Nažalost, nije bilo nekakve reakcije. Vrlo joj teško sve ovo pada, osjeća se poniženom, kao novinarka i građanka. U jako je lošem stanju, naročito zbog tek prebolovanog korona virusa. Neko ko se lišava slobode bez ikakvog valjnog razloga, možete misliti kako se osjeća", kazao je Čučak za RSE.

Na Facebook stranici regionalne mreže koja se bavi zaštitom prava izbjeglica i migranata Transbalkanska solidarnost, objavljen je video u kojem se vidi šta se događalo prije privođenja.

MUP Kantona Sarajevo je u saopštenju naveo i da odbijaju "navode i insinuacije" da hapšenje Nidžare Ahmetašević ima veze sa njenim građanskim aktivizmom, te napominju "da se radi o lišenju slobode zasnovanom na Zakonu o prekršajima i ovlastima policijskih službenika propisanim Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo".

Nidžara Ahmetašević je dugogodišnja novinarka koja se bavi pitanjem ratnih zločina i prava žrtava. Poslednjih godina je fokusirana na zaštitu prava ljudi u pokretu, a u nedavnoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE), govorila je o onom što je vidjela u kampovima u koje su smješteni izbjeglice i migranti.

Nidžara Ahmetašević je zbog konstantnih prijetnji koje dobija od nedavno pod zaštitom organizacije Front Line Defenders.

Nidžara Ahmetašević je urednica regionalnog portala Kosovo 2.0.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo