13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

06.03.2021 / 14:24 Politika - Zastupnik SDP-a

Magazinović o Izbornom zakonu: Šokantna uloga Sattlera

Magazinović o Izbornom zakonu: Šokantna uloga Sattlera
Foto: Vijesti.ba

„Odluka o tome kako će u budućnosti izgledati izborni proces i ko će koga birati, prevažno je pitanje da bi se iz kreiranja rješenja isključili opozicija, mediji i javnost uopće"

Saša Magazinović, šef Kluba zastupnika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, smatra kako je potpuno neprihvatljivo da se u Radnoj grupi za izmjene Izbornog zakona pokušava na svaki način izbjeći prisustvo opozicije, pa čak i predstavnika institucija koji nisu pod zajedničkom stranačkom kontrolom HDZ, SNSD i SDA.
 
„Odluka o tome kako će u budućnosti izgledati izborni proces i ko će koga birati, prevažno je pitanje da bi se iz kreiranja rješenja isključili opozicija, mediji i javnost uopće.
 
Zaključak koji se nameće sam od sebe je da obrisi rješenja po želji Dragana Čovića već postoje, da ih Milorad Dodik bezuslovno podržava, kao i Bakir Izetbegović koji još uvijek pokušava da nađe model po kojem će ispuniti Čovićeve želje, a da ga dio javnosti ne osudi za to.

Šokantna je uloga i ponašanje ambasadora Johana Sattlera i Delegacije EU u ovom slučaju. Pričaju nam o transparentnosti, a oni su netransparentni. Pričaju o evropskim vrijednostima, oni ih se ne pridržavaju. Pričaju nam o demokratiji i uključivanju građana u proces donošenja odluka, a onda oni isključe čak i Parlament i dogovaraju sa stranačkim liderima po kafanama. To se zove licemjerje.
 
Mi u Bosni i Hercegovini imamo nesreću da nam se istorija ponavlja. Izgleda da nam slijedi još jedna borba sa domaćim izdajnicima i njihovim stranim pomagačima“, navodi se u izjavi Magazinovića.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo