13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

06.03.2021 / 10:45 Zanimljivosti - Široki Brijeg

Personalizirane Žežine lutke opisuju djetinjstvo i odišu vedrinom

Personalizirane Žežine lutke opisuju djetinjstvo i odišu vedrinom
Foto: FB

Personalizirane lutke, anđeli, omiljene su igračke i pokloni za sve uzraste, a nastale su u glavi nastavnice književnosti i hrvatskog jezika Željke Žeže Ćavar iz Širokog Brijega.

Riječ je o lutkama za raznorazne prigode poput promocija, vjenčanja, rođendana, kao i anđelima za krštenja, pričesti, krizme…

- Počela sam s izradom anđela prije tri i pol godine a osim njih izrađujem i personalizirane lutke i lutke koje me vraćaju u djetinjstvo i prošlost moga kraja. Inspiracija su mi moje rodno selo, Hercegovina, stari običaji i ljudi, odnosno osobe za koje sam bila ili sam još uvijek emotivno vezana - kazala je Ćavar.

Dodaje kako su na prvom mjestu lutke koje opisuju njeno djetinjstvo, a jedna od najposebnijih je "uprćena žena".

- Izdvojila bih ženu koja nosi drva, zatim dječaka koji igra klikere, ženu koja "mete mlijeko", djevojčice koje igraju "gume", "dida sa škijom" , jaslice… Lutke se rade od filca, tila, vune, drveta i tkanine. Sve su to slike iz moje prošlosti i predstavljaju moje prekrasno djetinjstvo na selu - pojasnila je autorica.Po njezinim riječima, nostalgija jednim dijelom pokreće i njenu kreativnost.

 - Ispočetka sam to zamislila kao hobi u kojem se mogu opustiti, ali se pokazalo da to može biti i nešto više jer se svidjelo ljudima. Kreativnost u meni pokreću novi materijali, boje te prvenstveno ljubav prema ručnom radu. Za moje lutke kažu da odišu vedrinom. Poticaj su reakcije ljudi i često dobijem riječi podrške i pohvale. U cijeloj priči drago mi je nekoga razveseliti - istaknula je Ćavar.

Naglašava kako svaka nova ideja dolazi spontano te da joj je najvažnije izrađivati lutke s osmjehom na licu.

Žežine kreacije do sada su stigle u mnoge krajeve svijeta.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo