8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

06.03.2021 / 09:35 BiH - U posljednja dva mjeseca

FUP spriječio dva najavljena samoubistva kod djece

FUP spriječio dva najavljena samoubistva kod djece
Ilustracija

Pripadnici Federalne uprave policije imali su dva slučaja najave samoubistava kod djece koje su spriječili. Rekao je to inspektor u Federalnoj upravi policije Saša Petrović.

Govoreći o informaciji o najavljenom masovnom samoubistvu mladih osoba na društvenoj mreži TikTok, Petrović je istakao da je takve stvari teško kontrolisati budući da je povećana upotreba društvenih mreža.

On je istakao da, što se tiče BiH, nije kritično kako zvuči jer nisu naišli na slučaj koji nije spriječen prije izvršenja.

"Imali smo dvije najave samoubistva, u posljednja dva mjeseca, kod djece koje smo spriječili", rekao je Petrović, prenosi Srna.

On je istakao da je moguće locirati one koji postavljaju takve izazove jer je, digitalni kao i svaki drugi trag moguće identifikovati, a konkretno ovaj slučaj je krenuo iz Rusije.

Petrović smatra da je za sprečavanje ovakvih slučajeva najbitniji razgovor roditelja sa djetetom, da je bolje ući u privatnost nego trpiti posljedice, ali da je problem i što su roditelji mnogo slabije tehnološki edukovani od svoje djece, a ukazao je i na značaj komunikacije kroz školu.

On je napomenuo da je i FUP od Interpola dobio informaciju o najavi masovnog samoubistvo mladih osoba na društvenoj mreži TikTok za 3. mart, ali da je MUP Republike Srpske informaciju objavio prije, pa nije bilo potrebe da se i oni oglašavaju.

(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo