4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

05.03.2021 / 18:41 BiH - Sindikat potvrdio

Svih sedam rudnika odbilo prijedlog Elektroprivrede BiH

Svih sedam rudnika odbilo prijedlog Elektroprivrede BiH
Admir Andelija / Arhiv
Svih sedam sindikalnih organizacija rudnika koje posluju u okviru koncerna Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, odbilo je prijedlog sistematizacije radnih mjesta, ...

... potvrdio je Feni predsjednik Sindikalne organizacije Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Izudin Spahijaj.

Nova sistematizacija radnih mjesta, koju su sindikalci dobili 3. marta, predviđa, napominje Spahijaj, da višak postane oko 2.150 radnika ili 30 posto rudara tog koncerna.

“Nismo zadovoljni, jer bi, samo u našem preduzeću, na poslu ostala 853 radnika, a ostalih 370 su višak. Prije saglasnosti i potpisa predstavnika sindikata na novu sistematizaciju, tražimo od Uprave JPEPBiH da se izjasni šta će biti sa radnicima koji nisu u sistematizaciji. Neka naprave model, neka ih riješe na socijalno prihvatljiv način, dokupom staža, privremenim penzionisanjem ili podsticajnim otpremninama”, kaže Spahijaj.

On je dodao da su takav zaključak donijeli i na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata radnika zaposlenih u rudarstvu Federacije BiH.

Svi su sindikalci, kaže, bili stava da se ne potpisuje predložena sistematizacija, sve dok se ne riješi gorući problem viška radnika.  


(Vijesti.ba)

Izdvajamo