-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

05.03.2021 / 17:41 Svijet - "Dragocjeni resurs"

Papa apelovao na Iračane da poštuju vjerske manjine

Papa apelovao na Iračane da poštuju vjerske manjine
Papa Franjo / Vijesti.ba
Papa Franjo zatražio je od Iračana da poštuju vjerske manjine i smatraju ih „dragocjenim resursom“ koji će štititi, a ne preprekom koju treba eliminirati, dok je započinjao svoju prvu papinsku posjetu Iraku apelom na toleranciju i bratstvo među ljudima.

Franjo je poručio presjedniku Barhamu Salihu i drugim zvaničnicima iračkih vlasti okupljenim u palati u Bagdadu unutar teško utvrđene Zelene zone da niko ne bi trebao biti smatran građaninom drugog reda. Kazao je da Iračani svih vjera imaju ista prava na zaštitu kao i pripadnici šiitske većine.

- Tek kada ostavimo za sobom naše razlike i gledamo jedni na druge kao na pripadnike iste ljudske porodice, tada ćemo biti u stanju da pokrenemo efektivan proces obnove i ostavimo budućoj generaciji bolji, pravedniji i humaniji svijet – kazao je.

Uprkos brigama zbog pandemije koronavirusa i pogoršane sigurnosne situacije, Franjo je došao u Irak da ohrabri pripadnike sve manje hrišćanske zajednice koju su proganjali pripadnici Islamske države i suočava se s kontinuiranom diskriminacijom šiitske većine. On je zatražio od njih da ostanu u Iraku i da pomognu u obnovi svoje zemlje nakon godina rata, prenosi AP.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo