4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

05.03.2021 / 16:35 BiH - Raspolaže sa 23 kreveta

Otvoren posebni respiratorni centar na KCUS-u

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) otvorio je danas Posebni respiratorni centar Klinike za anesteziju i reanimaciju za izrazito teške Covid - 19 bolesnike u prostoru stare hirurgije.

Centar raspolaže sa 23 kreveta i već je popunjeno više od 85 posto kapaciteta. Radimo na proširenju kapaciteta Posebnog respiratornog centra za još 21 krevet, što bi znači da bi kapacitet bio 44 kreveta, a za sljedećih sedam do 10 dana izvršili bi dodatno proširenje u prostoru punkta transfuziologije za još 23 kreveta.

To bi sa ukupno 67 kreveta bio najveći respiratorni centar ikada na KCUS-u, ali i u BiH. Naravno, kapacitet Posebnog respiratornog centra i cijelog KCUS sa 20 posto bio bi na raspolaganju suosnivačkim kantonima. Četiri suosnivačka kantona imala bi po 22 kreveta za najteže bolesnike Covid-19. Preostali kreveti su na raspolaganju bolesnicima iz Kantona Sarajevo.

Svih ovih dana menadžment KCUS bez prestanka radi na osnivanju ovog Centra zajedno sa kompletnim osobljem, a prema riječima direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, situacija sa pandemijom koronavirusa dramatično se pogoršava.

"Pritisak na KCUS ozbiljno raste, pa molim građane da budu disciplinovani da bi mi mogli pružiti kompletnu uslugu onima kojima je potrebna. Bojimo se naglog priliva velikog broja bolesnika, jer imamo sve veći broj zaraženih uposlenika kao i onih u izolaciji. Situacija sa SARS-Cov 2 virusom je iznimno ozbiljna i očekujemo da Krizni štab Kantona Sarajevo poduzme adekvatne mjere u zaštiti građana", rekla je Izetbegović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo