3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

05.03.2021 / 15:08 Politika - Pomoći povratnicima

Izetbegović za zajednički nastup na izborima u RS

Izetbegović za zajednički nastup na izborima u RS
Foto: Fena / Vijesti.ba
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da je potrebna bolja saradnja među strankama koje se oslanjaju na bošnjačko izborno tijelo koje bi se, ...

... kad je u pitanju RS i dijaspora, trebale ostaviti rivalstava.

Tokom posjete Foči, Izetbegović je rekao da bi u RS-u trebao postojati jedan blok koji bi se najviše oslanjao na SDA, ali navodi da je i SDA spremna "povući se i prepustiti liderstvo ako treba".

- Nije važno na kojim pozicijama ćemo biti na budućim listama, samo očekujemo od ostalih da se zajednički nastupa na izborima i provode projekti, te da FBiH snažnije finansijski pomaže povratnike sa jedan ili dva posto budžeta FBiH koji je veći od pet milijardi KM - naveo je Izetbegović.

Istakao je da je međunarodna zajednica Srebrenicu prepustila pokolju prije 26 godina i nakon toga uvijek bi trebala imati odgovor međunarodne zajednice.

- Kada Srebreničani zatraže nešto od vlasti u BiH, od Federacije ili od međunarodne zajednice, mi se trebamo odazvati - poručio je Izetbegović.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić smatra da CIK nije bio na visini zadatka po pitanju izbora u Srebrenici jer nisu omogućili svima koji imaju pravo glasa da ga iskoriste, posebno dijaspori.

Dodao je da je bio očekivan veći angažman međunarodne zajednice kako bi bili ponovljeni kompletni izbori, što se nije desilo i sada tamo postoji stanje agonije koje će trajati četiri godine.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo