4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

05.03.2021 / 14:56 BiH - Predsjednik SDA

Izetbegović posjetio Aladža džamiju u Foči i uputio poruku

Izetbegović posjetio Aladža džamiju u Foči i uputio poruku
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović te federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas su obišli Aladža džamiju u Foči nakon čega su razgovarali ...

... s povratnicima o problemima s kojima se susreću.

Izetbegović je izrazio potrebu izrade kvalitetnijeg programa iz Federacije BiH za podršku povratnicima u Republiku Srpsku.

- To je naše staro 'htijenje' koje nismo realizirali u obimu u kojem smo htjeli - podvukao je.

Izrazio je nadu da će za pomoć povratnicima biti više spremnosti ne samo od SDA, već i od ostalih predstavnika u Parlamentu Federacije BiH, kako bi se Bošnjaci i Hrvati u RS-u snažnije mogli osloniti na FBiH, finansijski, organizaciono i svaki drugi način.

Govoreći o oštećenjima nastalim u nedavnom napadu na Aladža džamiju, Izetbegović je kazao da na svu sreću ta oštećenja nisu velika, da će biti popravljena te da će pomoći kako bi se sve štete otklonile.

- Ostaje ružan utisak. Nikako da se smire ti duhovi koji bi da napadaju džamije i bošnjačke svetinje. Trebamo biti češće prisutni na terenu među Bošnjacima i bit ćemo, a ne samo u ovakvim povodima - istakao je Izetbegović.

Naveo je da će se nakon obilaska džamije susresti sa predstavnicima povratnika u Foči i predstavnicima vlasti u Goraždu.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić kazao je da su u delegaciji koju predvodi Izetbegović i predstavnici Bosansko-podrinjskog kantona Goražde te da će nakon džuma-namaza razgovarati o problemima s kojima se susreće povratnička zajednica i načinima poboljšanja ekonomske situacije povratnika u Foči.

Podsjetio je da je Ministarstvo svih godina podržavalo sve značajnije projekte u vezi povratnika te da će danas na sastanku prezentirati programe i planove za tekuću godinu te pozvati povratnike da participiraju u javnim pozivima i projektima koje realiziraju na tom području.

Ramić smatra da će situacija biti drugačija, jer su ranije izuzetno sarađivali s bivšim predsjednikom Skupštine općine Foča Izetom Spahićem.  

- Nažalost, danas nemamo predstavnike Bošnjaka u lokalnoj upravi Foča, ali nadam se da će se to promijeniti u nekom narednom periodu - zaključio je Ramić.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo