10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

04.03.2021 / 19:45 Ekonomija - Sarajevo

Pet bh. kompanija i institucija dobilo certifikat 'Izvrsnost u različitosti'

Pet bh. kompanija i institucija dobilo certifikat 'Izvrsnost u različitosti'
Foto: FENA

Pet bosanskohercegovačkih kompanija i institucija, Klika, Unija, Orbico Beauty, McCann i Univerzitet SSST večeras su u Sarajevu dobili certifikat 'Excelling in Diversity' ili 'Izvrsnost u različitosti', čime je potvrđeno da pružaju jednake prilike i uvjete za rad svim skupinama društva bez obzira na njihove individualne karakteristike i socijalni status.

Pionirima u kreiranju radnog mjesta u skladu s najboljim svjetskim standardima diverziteta i inkluzije, certifikate su uručili predstavnici organizacija koje promoviraju i svakodnevno rade na poboljšanju ljudskih prava - Sarajevski otvoreni centar (SOC), Otaharin i Fondacija 787, koje su okupljene u D&I koaliciju.

Izvršna direktorica SOC-a Emina Bošnjak kazala je da je to pilot-projekt koji podržava MarketMakers i Ambasada Švicarske u BiH.

- Zajedno radimo na tome da kompanije pokažu opredjeljenje u radu prema raznolikosti i  inkluziji svih, LGBT osoba, osoba sa invaliditetom, žena, Roma i Romkinja te ostalih - istakla je.

Bošnjak je naglasila da se nisu htjeli fokusirati samo na negativne stvari, kao što je diskriminacija, već kako da kompanije pristupe 'njegovanju' talenta kreativnosti i inovativnosti, poštujući prava svih manjina i marginaliziranih grupa na radnom mjestu.

- Sretni smo da danas svjedočimo tome da postoje kompanije i institucije koje mare za položaj marginaliziranih skupina u našem društvu. Večeras smo pokazali da postoje odlični primjeri kompanija u BiH koji poštuju prava i idu korak dalje te se trude da osobe koje pripadaju marginaliziranim grupama na radnom mjestu imaju atmosferu koja ih podržava - kazala je Bošnjak.

Prvi korak u procesu certificiranja je da se kompanije i institucije obrate D&l koaliciji sa željom da se reformišu i posluju u skladu s najboljim svjetskim praksama.

Metodološkim pristupom, koji je osmišljen tako da sve kompanije mogu učestvovati u procesu, nevezano za veličinu, sektor ili razvojni stepen, propisuju se koraci do certificiranja.

Nakon detaljne analize stanja, intervjua s menadžmentom i uposlenim osobama u kompaniji, podaci se analiziraju i producira se izvještaj koji sadrži detaljne preporuke koje kompanija ili institucija treba ispuniti da bi uspješno implementirala ove politike i prakse.

Direktor kompanije Klika Edin Deljkić izrazio je zadovoljstvo zbog realizacije projekta, jer su, kako kaže, tokom osnivanja kompanije prije sedam godina uvidjeli da diverzitet i inkluzija nisu zastupljeni ni u privatnom ni u javnom sektoru.

- Diverzitet smo uključili u jednu od osnovnih kompanijskih vrijednosti i trudili smo se da radimo na ravnopravnosti, bez obzira na sve - kazao je Deljkić.  

Koalicija D&l, kao i kompanije i institucije koje su dobile certifikat 'Izvrsnost u različitosti' pozvali su ostale bh. kompanije i institucije da se prijave za proces certificiranja, jer izvrsnošću u implementiranju standarda diverziteta i inkluzije mogu postići najbolje rezultate u svom poslovanju i biti prepoznati kao lideri društvenih promjena.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo