-2°C
Mostar 2°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

04.03.2021 / 18:49 BiH - Saopćenje

UNHCR podržava bh. vlasti u identifikaciji osoba kojima je potrebna zaštita

UNHCR podržava bh. vlasti u identifikaciji osoba kojima je potrebna zaštita
Foto: Vijesti.ba

U okviru aktivnosti izgradnje kapaciteta partnerskih institucija, UNHCR je danas uspješno proveo dvodnevni trening za inspektore Službe za poslove sa strancima (SPC) koji rade na registraciji osoba koje zatraže međunarodnu zaštitu u BiH.

Trening je sufinansiran uz podršku Evropske unije, a krajnji cilj obuke bio je unaprijediti rad inspektora SPC-a u prikljupanju pouzdanih informacija tokom registracije osoba koje iregularno dolaze u BiH, kako bi proveli ranu identifikaciju osoba s potrebom za međunarodnom zaštitom.

- Jedan od najčešćih izazova s kojim se susreću službenici SPC-a u procesu registracije osoba koje iskažu namjeru za azil jeste postupak utvrđivanje identiteta, ukljućujući utvrđivanje i  osnovnih informacija kao što je zemlje porijekla. S tim u vezi, današnja obuka je veoma korisna, prije svega jer će nam pomoći efikasnije prepoznati osobe u mješovitim migracijskim kretanjima koje su zaista u potrebi za međunarodnom zaštitom, te one koji nisu uputili na odgovarajuća rješenja - rekao je zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar.

Obuka je obuhvatila osnovne principe upravljanja identitetom, standarde integriteta podataka, uključujući otkrivanja prevara, te tehnike prikupljanja informacija.

Učesnici su istakli da su svi moduli od velike važnosti jer su se upoznali s novim metodama intervjua, tehnikama i materijalima koje mogu koristiti u svakodnevnom radu. Obuka je također podstakla razmjenu informacija i iskustava među polaznicima.

Slični treninzi će uskoro biti održani i za djelatnike terenskih urede SPC-a u Bihaću i Tuzli.

Ove aktivnosti su finansirane sredstvima Službe Evropske unije za instrumente vanjske politike u sklopu projekta "Prepoznavanje i rješavanje izazova povezanih sa COVID-19 unutar migrantsko-izbjegličkog odgovora na zapadnom Balkanu", saopćeno je iz UNHCR-a.

(Vijesti.ba  / FENA)

Izdvajamo