7°C
Mostar 12°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

04.03.2021 / 15:20 Svijet - Evropska komisija

Evropska unija suspendovala razvojne projekte u Mijanmaru

Evropska unija suspendovala razvojne projekte u Mijanmaru

Evropska unija suspendovala je podršku razvojnim projektima u Mijanmaru kako bi izbjegla pružanje finansijske podrške vojsci nakon što je preotela vlast u prošlom mjesecu, saopćili su zvaničnici u četvrtak.

Dvadesetsedmočlana EU izvijestila je komitet Svjetske trgovinske organizacije da je stavila „na čekanje“ svu razvojnu saradnju s Mijanmarom koja bi podržala vojne vlasti, saopćio je trgovinski zvaničnik sa sjedištem u Ženevi, prenosi Reuters.

Evropska komisija, izvršni organ EU, potvrdila je da je suspendovala budžetsku podršku, koja je u prošloj godini iznosila više od 200 miliona eura kroz posebne programe koji obično traju četiri godine.

Odluka EU uslijedila je nakon međunarodnih osuda vojnog puča od 1. februara u Mijanmaru u kome je svrgnuta izabrana vlada Aung San Suu Kyi. Dok se protesti nastavljaju protiv hunte, specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za Mijanmar saopćila je da je 38 ljudi poginulo u srijedu.

Razvojna pomoć EU za Mijanmar usmjerena je na obrazovanje, pravosuđe, izbore i pomoć u hrani u ruralnim regijama, u jednoj od najsiromašnijih azijskih zemalja.

Ministri vanjskih poslova EU usuglasili su se u prošlom mjesecu da razmotre uvođenje sankcija koje bi mogle pogoditi poslovne aktivnosti u vlasništvu vojske, ali su odbacili bilo kakvo ukidanje trgovinskih povlastica Mijanmaru kako bi izbjegli nanošenje štete najsiromašnijim radnicima u tekstilnoj industriji.

Mijanmar uživa povlastice od sheme EU „Sve osim oružja“, koja omogućuje bescarinski režim za njegov kompletan izvoz, izuzev oružja i municije, na tržište EU od 450 miliona potrošača.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo