14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

04.03.2021 / 13:48 Svijet - Tenzije

Kremlj upozorava Francusku i Njemačku na rastuće napetosti u istočnoj Ukrajini

Kremlj upozorava Francusku i Njemačku na rastuće napetosti u istočnoj Ukrajini

Kremlj je u četvrtak pozvao Francusku i Njemačku da iskoriste svoj uticaj kod ukrajinske vlade kako bi osigurale da dešavanja u istočnoj Ukrajini, gdje su napetosti u porastu, ne budu 'prelazak Rubikona'.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov  izjavio je novinarima da je Moskva ozbiljno zabrinuta intenziviranjem nasilja u istočnoj Ukrajini na linijama kontakta između proruskih separatista i ukrajinskih vladinih snaga, koje je optužio za nelegalno granatiranje.

Ukrajinska strana tvrdi da je u tinjajućem sukobu između njenih trupa i proruskih pobunjenika ubijeno oko 14.000 ljudi od 2014. godine.

Velike borbene operacije okončane su primirjem dogovorenim u bjeloruskoj prijestonici Minsku  godine 2015., ali u sporadičnim sukobima otada ginu civili, ukrajinski vojnici i separatisti.

Takvi sukobi postali su učestaliji u posljednjim sedmicama.

Peskov je na telekonferenciji s novinarima izjavio da  Moskva koristi vlastiti uticaj među proruskim separatistima u pokušaju da ublaži napetosti.

- Također se nadamo da će naši partneri u (normandijskom) kvartetu obratiti pažnju na rastuće napetosti na linijama kontakta i da će iskoristiti svoj uticaj da spriječe da ta eskalacija ne pređe opasnu liniju – izjavio je Peskov.

Čelnici Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine sastanu se s vremena na vrijeme u takozvanom normandijskom formatu kako bi raspravljali o provedbi mirovnog sporazuma.

- Crvenu liniju predstavljao bi nastavak neprijateljstava u punom obimu – kazao je Peskov, prenosi Reuters.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo