3°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

04.03.2021 / 13:38 BiH - Općinski načelnik

Mahmutović: Novalić je prvi premijer koji je posjetio Sapnu

Mahmutović: Novalić je prvi premijer koji je posjetio Sapnu
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić posjetio je danas Sapnu gdje je govrio o potrebi da šira zajednica pruža više podrške nerazvijenim općinama.

On je naglasio da će se nastojati iznaći načini za ekonomsko osnaživanje ovakvih zajednica.

Načelnik općine Sapna Zudin Mahmutović iznio je interesantn podatak. On je zahvalivši se Novaliću  na posjeti, naglasio i da je on prvi premijer koji je posjetio Sapnu u zadnjih 20 godina.

- Nijedan federalni premijer ranije nije posjetio ovu općinu. Sa premijerom smo razgovarali o sistemskom rješenju pomoći nerazvijenim općinama. Nadam se da će tako i biti i da će se Vlada Federacije BiH tako odnositi prema ovim općinama. Prenio sam premijeru da je 2007. godine, kada sam bio direktor škole, ona imala 1.700 učenika. Danas škola Sapna broji 660 učenika. Ako se ovako nastavi, nestaće ovakve općine - istakao je Mahmutović.

Nakon sastanka Novalić je u izjavi novinarima podsjetio da su prije mjesec dana bili u posjeti sličnim općinama, ali na jugozapadu Bosne, u Drvaru, Glamoču i Grahovu.

- Radi se o nerazvijenim općinama i ovdje smo mogli vidjeti da je izražena depopulacija koja je najvjerovatnije posljedica ekonomskih kretanja. Jasno je da stanovništvo može opstati ukoliko ima čime da se bavi, odnosno ukoliko ima od čega da živi. Danas smo govorili o dvije stvari – kako novom raspodjelom javnih prihoda ili formiranjem fonda za narazvijene, nekim novim zakonom kroz raspodjelu javnih prihoda naročito, malo više opteretiti razvijene centre, a kako na određeni način rasteretiti, odnosno formirati fond za pomoć nerazvijenim područjima, među kojima je i Sapna – naveo je Novalić.
Drugo pitanje je, prema njegovim riječima, kako ekonomski osnažiti ova nerazvijene područja i u tom smislu su govorili da u kontekstu budućih transfera nižim nivoima vlasti, Općina Sapna pripremi relevantne projekte koji znače radna mjesta.
- Oni imaju takve projekte koji ćemo mifinansirati kroz raspodjelu javnih prihoda. Porastao je pritisak na raspodjelu javnih prihoda i mi ćemo ove godine pristupiti izradi takvog zakona zasnovanog na drugačijim osnovama i drugačijoj preraspodjeli jer smo svjedoci da nam nestaju ovakve ekonomski slabe zajednice, a na drugoj strani rastu kantonalni centri. To je štetno za svaku državu i mi ćemo to nastojati spriječiti - dodao je Novalić.(Vijesti.ba)

Izdvajamo