3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

04.03.2021 / 13:03 Crna hronika - Osumnjičen za teška krivična djela

Tužiteljstvo BiH će danas uputiti prijedlog za određivanje pritvora Darku Elezu

Tužiteljstvo BiH će danas uputiti prijedlog za određivanje pritvora Darku Elezu

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine će, kako se očekuje, danas u poslijepodnevnim satima Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora Darku Elezu, koji je u srijedu izručen Bosni i Hercegovini iz Srbije, gdje je, na temelju Interpolove potjernice, uhapšen u decembru prošle godine, saznaje Fena u državnom tužiteljstvu.

BiH je tražila izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i procesuiranja pred ovdašnjim sudom zbog organiziranog kriminala.

Darko Elez je bio u ekstradicionom pritvoru poslije hapšenja u decembru u Beogradu, gdje živi duži niz godina, a nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Elezovo izručenje zatraženo je na temelju potvrđene optužnice u predmetu "Lutka", kao i radi istrage koja se provodi zajedno s Ministarstvom unutrašnjih poslova RS i partnerskim institucijama u regionu.

Radi se o istrazi koja se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva, među kojima su ubistva počinjena 2018. i 2019. godine, te planiranja i pokušaji ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, kao i iznude, zastrašivanja i druga krivična djela na štetu oštećenih osoba s područja Bosne i Hercegovine.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo