1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

04.03.2021 / 10:09 Politika - Reakcije

SDP Mostar: SDA i HDZ raspodijelili plijen, gdje je nestao Zlatko Guzin?

SDP Mostar: SDA i HDZ raspodijelili plijen, gdje je nestao Zlatko Guzin?
Gradski odbor SDP BiH Mostar pozdravlja odluku većine SDA-HDZ da obznane sve elemente svoga predizbornog dogovora. Raspodjelom mjesta u gradskim komisijama i odborima postalo je jasno da je Salem Marić, predsjednik mostarske SDA, ostvario sve svoje lične političke ciljeve.

Nakon što je zasjeo u fotelju predsjedavajućeg Gradskog vijeća, glasovima SDA i HDZ-a izabran je i na čelo Odbora za urbanizam, građenje i zaštitu okoline.
 
Salem Marić je odustajanjem od mandata u Parlamentu FBiH taj potez potpuno rasvijetlio kao čin motiviran unaprijed pripremljenim dogovorom sa HDZ-om. Sigurni smo da ćemo u nadolazećem periodu svjedočiti novim građevinskim pothvatima većine SDA-HDZ, a radovati se mogu i njihovi tradicionalni pobjednici svih gradskih tendera za građenje i stranački tajkuni.
 
Nažalost, potvrdila se istinitom naša teza da je kandidatura Zlatka Guzina samo alibi za rukovodstvo mostarske SDA za raspodjelu kolača sa svojim starim partnerima. Indikativno je da Zlatko Guzin nije izabran na čelu nijedne komisije ili odbora, dok je Salem Marić predsjedavajući Gradskog vijeća, a nalazi se na čelu jednog od najvažnijih odbora.
 
Posebno je zanimljivo da su rukovodećim funkcijama odbora i komisija nagrađeni svi akteri izborne krađe, gdje je SDA još jednom pokazala kojim se principima vode u svom radu.
 
Što se tiče HDZ-a, oni su jednako zadovoljni komisijama i odborima koje su dobili, posebno činjenicom da upravljaju gradskim finansijama, što im SDA već tradicionalnu prepušta na svim razinama vlasti.
 
Žao nam je što se već pokazalo da će građani Mostara u iduće četiri godine nastaviti gledati foteljaško i budžetsko pozicioniranje vodećih kadrova SDA i HDZ i njihovih uskih krugova, dok će projekti od interesa za Mostar očito čekati neka bolja vremena.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo