8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

03.03.2021 / 17:14 SHOW - Pjesma “El Diablo”

Crkva i vlada se upleli u spor oko pjesme predstavnice Kipra na Evroviziji

Crkva i vlada se upleli u spor oko pjesme predstavnice Kipra na Evroviziji

Kiparska pravoslavna crkva i vlada te zemlje upleli su se u spor oko pjesme kojom će se ta zemlja predstaviti na Euroviziji u svibnju, a u srži spora je nepodoban izraz "vrag".

Pjesma “El Diablo”, što je španjolska riječ za đavla koju pjeva Elena Tsagrinou na udaru je kritika jer govori o vragu, kako i sugerira naslov.

U izjavi u utorak navečer, Pravoslavna ciparska crkva pozvala je vladu da povuče pjesmu, a vlada je to odbila učiniti.

Peticiju protiv pjesme digitalno je potpisalo više od 16.000 ljudi.

Vlada bi trebala otkazati sudjelovanje te pjesme u takvom obliku, objavila je Crkva. “Zamijenite taj izraz nekim drugim koji odražava našu povijest, tradiciju i ono za što se zauzimamo”, objavila je Crkva.

Glasnogovornik kiparskog predsjednika Nikosa Anastasiadesa govorio je u srijedu ujutro o “umjetničkoj slobodi”. “To je glazbeno natjecanje, nemojmo mu pridavati nepotrebnu dimenziju”, rekao je Viktoras Papadopoulos za kiparsku TV Alphanews.

U petak je Kiparska nacionalna tv mreža (RIK) primila anonimne prijetnje da će joj biti zapaljeno sjedište.

Državna televizija tada je objasnila da pjesma ne odaje počast vragu, već govori o borbi između dobra i zla i mladoj ženi koja se želi osloboditi loše veze.

Autori pjesme “El Diablo” su Jimmy Thornfeld, Laurell Barker, Oxa i Thomas Stengaard.

Ovogodišnja Eurovizija, koja je lani bila odgođena zbog pandemije koronavirusa, trebala bi se održati u nizozemskom gradu Rotterdamu od 18. do 22. svibnja.




(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo