3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

03.03.2021 / 16:37 Svijet - Dugo čekani korak

Palestina pozdravila odluku ICC-a o otvaranju istrage ratnih zločina

Palestina pozdravila odluku ICC-a o otvaranju istrage ratnih zločina

Palestinska uprava pozdravila je danas odluku Međunarodnog krivičnog suda (ICC) da otvori formalnu istragu ratnih zločina na palestinskim teritorijama.

“Ovo je dugo čekani korak nakon dugogodišnjih neumornih napora Palestinaca da dođu do pravde i odgovornosti, a to su nezamjenjivi stubovi mira koji palestinski narod traži i zaslužuje”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Palestinske uprave.

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda Fatu Bensuda izjavila je danas da će otvoriti formalnu istragu ratnih zločina na palestinskim teritorijama, i to na obje strane konflikta.

Odluka je uslijedila nakon što je Sud donio odluku 5. februara da ima jurisdikciju u tom slučaju, na šta su negativno reagovali Vašington i Jerusalim.

“Odluka o otvaranju istrage uslijedila je nakon mukotrpnog preliminarnog rada i istraživanja moje kancelarije koje je trajalo blizu pet godina”, rekla je ona.

Ona je navela da centralnom mjesto moraju da imaju žrtve zločina, i palestinske i izraelske, nakon dugogodišnjeg nasilja i nesigurnosti koje je izazvalo duboku patnju na obje strane.

“Moja kancelarija će zauzeti isti principijelan, nestranački pristup koji je usvojila u svim situacijama u kojima ima nadležnost”, istakla je ona.


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo