3°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

03.03.2021 / 15:54 BiH - Ministrica iz HDZ-a

Sramotno: Dok građani umiru, Gudeljević već deset dana ne odgovara COVAX-u

Sramotno: Dok građani umiru, Gudeljević već deset dana ne odgovara COVAX-u
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Predsjedništvo BiH jučer je zatražilo da se što prije potpišu dokumenti za COVAX mehanizam.

Naime, članovi Predsjedništva BiH su tokom jučerašnjeg razgovora sa direktorom WHO Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom informisani da se u što hitnijem roku treba potpisati Propratno pismo i Sporazum o odšteti i odgovornosti između Bosne i Hercegovine i proizvođača, kao naknadno dodate obaveze.

Potpisivanje ovih dokumenata je sada na ministrici civilnih poslova Ankici Gudeljević (HDZ BiH). Sramotna je činjenica da je ministrici Gudeljević još 22. februara COVAX poslao Nacrt sporazuma o obeštećenju i odgovornosti, a da od potpisa nema ni 10 dana poslije niti ima naznaka kada bi se to moglo desiti.

Prema našim saznanjima, ministrica Gudeljević je u namjeri da obezvrijedi državu BiH, Nacrt poslala entitetskim nivoima. No, ni to je ne može poštediti odgovornosti što već 10 dana nema odgovora na zahtjev COVAX-a.

Ultimativna obaveza ministrice jeste da izađe i konačno kaže javnosti zašto je poslala sporazum nižim nivoima, do kada će građani i SZO čekati na njegovo potpisivanje i na isporuku vakcina koju je SZO obećala odmah nakon što se završi ova obaveza.

Isporuka vakcina i životi građana BiH sada ovise od potpisa HDZ-ove ministirce, čija je jedina taktika da ne odgovara na pozive medije i da se pravi da ne postoji.

Postavlja se pitanje zašto onda uopće obavlja funkciju koju obavlja.



(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo