15°C
Mostar 26°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

03.03.2021 / 10:16 SHOW - Dino Merlin

'Bio sam teško bolestan, nisu me interesirali ni život ni smrt'

'Bio sam teško bolestan, nisu me interesirali ni život ni smrt'
Foto: Vijesti.ba
Dino Merlin, jedna od najvećih regionalnih zvijezda i kantautor s preko četrdeset godina karijere, gostovao je u HRT-ovom talk-showu "U svom filmu". U emisji je voditeljici Tončici Čeljuskoj govorio o svom životu i karijeri.

Muzičar koji puni dvorane širom regije govorio je o nekim poznatim detaljima iz svoje karijere poput onog da je radio u Tvornici ležajeva Vogošća.

- U pauzi bih zapisivao stihove na papir, a kolege su mi se smijale. Rekao sam im da će me jednog dana gledati na televiziji, da ću biti slavan, ispričao je Merlin, koji se prisjetio i ratnih strahota u Sarajevu, koji je više od 1400 dana bio pod okupacijom. Gledao je kako mu umiru kolege, prijatelji i menadžer.

- Bila je lutrija kad izađete vani hoćete li se uopće vratiti, ili ćete se vratiti kao invalid, pričao je Merlin i dodao kako su to trenuci koji se ne mogu zaboraviti. Otvoreno je osudio agresiju na svoju zemlju, a zbog toga su se u Srbiji pisale peticije protiv njegovih koncerata. Ali, bez obzira na to tri puta zaredom napunio je beogradsku Arenu.

Prisjetio se i prve ekipe koja je Bosnu i Hercegovinu predstavljala na Eurosongu, kako su u noći, pod snajperima, morali pretrčavati aerodromsku pistu kako bi izašli iz opsade:

„Da dođete do aviona?“, pitala je voditeljica.

„Ne do aviona“, začuđeno je odgovorio Dino Merlin, „da pređemo pistu, a onda je uslijedio dug put preko slobodnih teritorija da bi se došlo do Makarske, iz Makarske u Zagreb, a onda dalje…“, pojasnio je Dino Merlin.Govorio je i o komšijama, ratnom i post-ratnom vremenu.

- Znate, ja sam rođen u Starom gradu u Sarajevu, a prve komšije su mi Srbi. Nemam predrasude, i teško je od mene napraviti nacionalista, a kamoli šovinista. Bila je to jedna mala grupa agresivnih ljudi koji ne uvažavaju činjenice, a ogromna većina je pokazala što misli o meni. Za samo nekoliko dana su kupili ulaznice za tri koncerta. Mogli smo ih raditi i više, ali to je bilo to za tu turneju, rekao je Merlin.

Muzičar je krajem 90-ih razmišljao o povlačenju sa scene.

- Ovo ću prvi put reći, u jednom periodu svog života bio sam teško bolestan. Imao sam tešku depresiju, to ne bih poželio nikome. To se manifestiralo tako da me ništa nije interesiralo, ni život ni smrt. To je bio period kad sam bio biljka. Svašta mi je tada padalo na pamet, razmišljao sam i da napustim muziku. Ali, odlučio sam nastaviti i 2000. snimio album "Sredinom", na koji sam jako ponosan, rekao je Dino Merlin.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo