10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

02.03.2021 / 13:06 BiH - FUP

Pretresi na 10 lokacija, lišena slobode šestočlana kriminalna grupa

Pretresi na 10 lokacija, lišena slobode šestočlana kriminalna grupa
Foto: FENA

Policijski službenici Federalne uprave policije u zajedničkim koordiniranim aktivnostima s pripadnicima ministarstava unutrašnjih poslova Tuzlanskog, Srednjobosanskog, Zapadnohercegovačkog i Zeničko-dobojskog kantona, te nadzorom Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona...

... od dana 28. februara 2021. godine provode mjere i radnje iz svoje nadležnosti na području Federacije BiH, a vezano za dokumentiranje organizirane kriminalne grupe koja se sumnjiči za krivična djela "udruživanje radi činjenja krivičnog djela" iz člana 340, a u vezi s krivičnim djelom "teška krađa" iz člana 287. Krivičnog Zakona Federacije BiH.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe nadležnog suda izvršeni su pretresi na 10 lokacija na području Sarajeva i Kaknja, te je lišeno slobode šest osoba inicijala N.H. (1972.), A.Ć. (1989.), A.Š. (1982.), A.Š. (1979.), M.I. (1980.) i E.D. (1985.) dok je za licem E.DŽ. (1977.) raspisana operativna potjernica.

Navedene osobe se sumnjiče da su u vremenskom periodu od početka 2020. godine, na području Tuzlanskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona, te Distrikta Brčko, organizujući se s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi, izvršili više napada i pokušaja napada na najmanje 14 poslovnih subjekata: benzinskih pumpi, trgovačkih centara i drugih privrednih subjekata na prostoru Federacije BiH i Brčko Distrikta.

Tom prilikom su otuđili preko 200.000 KM, kao i veću količinu robe, cigareta, kafe, alata, te drugih proizvoda koje su pronašli u objektima i time poslovnim subjektima nanijeli veću materijalnu štetu. Takođe, s ciljem izvršenja gore navedenih krivičnih djela prethodno su otuđili 14 putničkih motornih vozila i pokušali otuđiti sedam motornih vozila na području gore spomenutih kantona.

Navedene osobe su od ranije poznate policijskim i pravosudnim organima kao višestruki povratnici u vršenju krivičnih djela, zbog čega su i više puta osuđivani.

Na opisani način navedena organizovana grupa se sumnjiči da je u noći 23/24. februara, izvršila tešku krađu u poslovni subjekat "Marcaffe" u Kiseljaku, kojom prilikom su otuđili oko 15.000 KM, teretno motorno vozilo Citroen Jumper, vlasništvo navedene firme i oko 2,5 tona kafe marke "Marcaffe". Prilikom pretresanja poslovnog prostora kuće koju koristi A.Š. pronađeno je i oduzeto oko 155 paketa u kojima se nalazila kafa "Marcaffe", a kojom prilikom su lišena slobode lica A.Š., M.I. i E.Dž. prilikom pretovara kafe.

Postupajući po Naredbi Općinskog suda Kiseljak pored 155 paketa kafe pronađena je i oduzeta garderoba za koju se sumnja da su osumnjičeni koristili prilikom izvršenja krivičnih djela kao što su baterijska lampa za glavu, sajla, rukavice, dukserice, kape, ruksaci, te veći broj telefonskih aparata i telefonskih kartica. Također, pronađena je određena količina zeljaste materije koja asocira na "Cannabis Sativa L", digitalna vaga za precizno vaganje i drugi  predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Također, prilikom lišenja slobode osumnjičenih od strane policijskih službenika utvrđeno je da se na lokaciji gdje su vršili skladištenje i skrivanje paketa s kafom nalazi i motorno vozilo Opel Vektra u kojem se nalazi veći broj paketa s kafom. Navedeno vozilo je izuzeto, zapečaćeno od strane krim-tehničara Federalne uprave policije i osigurano na parking prostoru Federalne uprave policije do daljnjeg postupanja.

Pored navedenog ova organizovana kriminalna grupa se sumnjiči za izvršenje drugih  krivičnih djela, od kojih se najveći dio odnosi na krađe u benzinskim pumpama.  

U vremenskom periodu od 25. januara 2021. godine do 19. februara 2021. godine u nekoliko navrata pokušavali izvršiti tešku krađu na prostoru Brčko Distrikta na način da su najprije u noći na 26. anuara 2021. godine planirali izvršenje krivičnog djela "Teška krađa", na prostoru Brčko Distrikta u čemu nisu uspjeli jer nisu otuđili motorno vozilo kojim bi izvršili navedeno krivično djelo.

Lica lišena slobode su kriminalistički obrađena u službenim prostroijama Federalne uprave policije te će danas biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Srednjobosanskog kantona uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima.

Nastavljaju je aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije, saopćeno je iz FUP-a.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo