-7°C
Mostar -2°C
Tuzla -5°C
Banja Luka -3°C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

01.03.2021 / 21:20 BiH - U naselju Šehovina

U Mostaru otkriven spomenik poginulim borcima i žrtvama agresije

Građani naselja Šehovina u Mostaru sagradili su spomenik posvećen poginulim borcima i civilnim žrtvama rata.

Spomenik je svečano otvoren danas u sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH. Organizatori iz Udruženja "Šehovina" izgradili su ga uz pomoć sredstava koja su donirali građani Mostara, te donacija koje su stizale iz cijelog svijeta.

Imena svih donatora ispisana su na kamenoj ploči koja je u znaku knjige postavljena ispred velikog ljiljana. Na drugoj ploči ispisana su imena žrtava rata, dok je na srednjoj ploči isklesana posebna poruka svim građanima BiH.

"Pamti, ti što stojiš ovdje i gledaš ovaj ljiljan! Znaj da on predstavlja sve ono što smo bili, što jesmo i što ćemo biti. Pamti nas, koji smo stiješnjeni između Istoka i Zapada branili naš narod, naš spaljeni grad i domovinu. Zapamti! Da nije bilo nas, ne bi bilo ni tebe. Pamti nas. Pamti i nedužnu djecu, žene i starce koje su ubili četnički i ustaški zločinci. Pamti! Ali, ne mrzi. Jer, mržnja je teret i zločin u začetku. Pamti i zapamti, kako se zlo koje nas je zadesilo, više nikada ne bi ponovilo", piše na srednjoj ploči spomenika.

Tokom svečanosti istaknut je značaj današnjeg dana, a evocirane su i uspomene na one koji su svoje živote dali za nezavisnosti i suverenu BiH.

Spomenik se nalazi ispred Osnovne škole "Mustafa Ejubović - Šejh Jujo", čiji su učenici sa svojim nastavnicima danas priredili bogat program.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo