3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

28.02.2021 / 20:07 BiH - Politički odron

U Zagrebu konsenzus oko BiH, u Sarajevu svađe oko Hastahane

U Zagrebu konsenzus oko BiH, u Sarajevu svađe oko Hastahane
Sarajevski golubovi u borbi za zrno kukuruza / Vijesti.ba
Izjava hrvatskog ministra vanjskih  poslova Gorana Grlića Radmana, da Hrvatska neće dozvoliti da iko nametne građansko uređenje Bosne i Hercegovine, izazvala je brojne reakcije.

Kada su u pitanju stranke sa adresom u Sarajevu, odgovor je isti - Zagreb neće odlučivati o unutrašnjem uređenju u BiH. No, pitanje je koliko će, i još važnije kako će o tome odlučivati zvanično Sarajevo.

Grlić Radman je u svom istupu potvrdio ono što već znamo: "kako u Hrvatskoj postoji konsenzus vlasti - predsjednika, premijera i cijele Vlade - kada je u pitanju odnos prema BiH".

Istovremeno, probosanske stranke su u toj mjeri posvećene trivijalnim svađama da konsenzusa nema po niti jednom suštinski važnom političkom pitanju. Plod toga (uz dozu izdaje) je primjerice gradonačelnik Mostara, koji dolazi iz stranke koja ne priznaje presude međunarodnih sudova pravde i koja je danas heroja odbrane BiH Atifa Dudakovića nazvala zločincem, premda on nikada za bilo kakav zločin nije osuđen.

Nema sumnje da će izmjene Izbornog zakona BiH u vremenu koje slijedi biti u fokusu pažnje domaće i međunarodne politike. I ne samo to, izmjene Izbornog zakona odlučit će dalju sudbinu Bosne i Hercegovine.

Probosanske stranke već su trebale imati usaglašenu zajedničku platformu sa kojom će izaći pred svoju i međunarodnu javnost. Jer, sudbina Bosne i Hercegovine, mir, stabilnost, prosperitet, pa i budući Izborni Zakon ne zavisi od Zagreba ili bilo kojeg drugog centra moći, već od jedinstva probosanskih snaga...

Naravno, pod uslovom da ova pitanja konačno preuzmu primat u odnosu na svađe oko izgradnje zgrade u sarajevskom parku Hastahana.


D.N

(Vijesti.ba)

Izdvajamo